Mladí jsou na Facebooku, ulovíme je tam, věří strany. Perou se o 400 tisíc prvovoličů

čtvrtek 17. srpna 2017 ·

Nevyhrávají sice volby, ale mohou přinést cenná procenta a třeba i pomoci stranám dostat se do sněmovny. Řeč je o mladých lidech, kteří se k volbám chystají poprvé, takzvaných prvovoličích. Těch bude v letošních sněmovních volbách téměř 400 tisíc. Některé strany na ně v programu necílí a spoléhají na vhodnou komunikaci, například na sociální sítě. Jiní na to jdou přes program a nabízejí jim bezplatné školství či obecní byty. Reportáž přináší Echo24.



Oprávněných voličů je přes 8,4 miliónu, ke sněmovním volbám chodí okolo 60 procent lidí. Těch, kteří letos zavítají k volbám poprvé, bude 350 až 400 tisíc a podle sociologa Daniela Prokopa mohou stranám přinést i několik procent. „Proti jiným věkovým skupinám jich je relativně málo a hlasovat chodí asi 45 procent z nich, mohou ale menší či nové straně přihrát dvě tři procenta. Tedy ne, že by díky nim strana získala 15 procent, ale třeba těch pět šest procent nutných pro vstup do sněmovny,“ řekl Právu. Do dolní komory parlamentu tak v minulosti prvovoliči postrčili třeba Věci veřejné nebo Úsvit.


O tom, které strany u mladých vítězí, můžou leccos napovědět takzvané studentské volby. Těch se sice účastní i ti, kteří ještě nedosáhli osmnácti let a nemají tak volební právo, ukazují ale náladu mezi náctiletými. Naposledy proběhl tento projekt loni v rámci voleb do krajských zastupitelstev. Studentské volby ukázaly, že nejoblíbenější jsou piráti, kteří u mladých vyhráli v osmi krajích, a poté hnutí ANO, které získalo nejvíce hlasů ve třech krajích. V Praze byla úspěšná TOP 09 a ve Zlínském kraji SPD Tomia Okamury.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
17. srpna 2017 v 8:21  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Jiri Janecek řekl(a)...
17. srpna 2017 v 10:23  

To jako za otření se o naše politické strany, o naše písaře a nebo za ten odkaz na muškaření?

RP řekl(a)...
17. srpna 2017 v 13:15  

Ani jsem to nechtěl číst, ale ozvat se musím - zase šéfredaktor dobře nenaslouchal učitelům, toto není potřebný článek, redaktorka práce 0!

RP řekl(a)...
17. srpna 2017 v 13:16  

Redaktorská, oprava.

Jiri Janecek řekl(a)...
17. srpna 2017 v 15:51  

Pan šéfredaktor ani nenaslouchá expertům razícím moderní přístupy... Nebo nedokáže ta jejich moudra pochopit, zobecnit a vztáhnout na sebe.

Tak jako je prý vina učitele nedostatečná motivace žáka ke studijním úspěchům nebo společensky konformnímu jednání, je případně nevhodné chování diskutujících vinou jen a pouze správce diskuze...

Jinak v tom smazaném příspěvku jsem upozornil jen na to, že smyslem stran v demokracii by nemělo být nějaké "lovení voličů" a pokud to tak někdo označí, měly by se ty strany ozvat...

Unknown řekl(a)...
19. srpna 2017 v 9:31  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Unknown řekl(a)...
19. srpna 2017 v 16:10  

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3904995

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.