Markéta Hronová: Inkluze je dvakrát dražší, než se čekalo. Pilný ji odmítá platit

úterý 1. srpna 2017 ·

„Od loňského září v českých školách platí jiná pravidla pro vzdělávání dětí s různými druhy postižení. Jejich cílem bylo dostat k potřebným žákům podporu a snažit se jich v běžných školách vzdělávat co nejvíce. Ani ne po roce platnosti zákona přichází ministerstvo školství s novelou. Měla být jen technická, ale mění pravidla pro zřizování speciálních tříd, snižuje odměny za doučování dětí či omezuje nárok na asistenty. Ostatní ministerstva a zástupci škol i speciálních pedagogů k ní mají zásadní výhrady,“ píše Markéta Hronová v Hospodářských novinách.


Ivan Pilný (psp.cz)
Nejvíce protestuje ministr financí Ivan Pilný (ANO), jenž odmítá celkové výdaje, které za pomoc dětem se znevýhodněním ministerstvo školství vyčíslilo. Ty stouply více než dvojnásobně, a to i přes ministerstvem navržené úpravy. V roce 2017 měla nová inkluze stát miliardu, ale jen od ledna do června přišla už na 1,5 miliardy. Ještě horší je odhad na rok 2018, z původní 1,5 miliardy korun se zvýšil téměř na čtyři miliardy. „Uvedené požadavky překračují možnosti státního rozpočtu,“ namítá ministerstvo financí a žádá resort školství, aby přehodnotil rozsah podpůrných opatření, jako jsou asistenti, speciální pomůcky či doučování.

Ministerstvo školství vysvětluje nárůst výdajů tím, že se v prvním roce platnosti nového zákona o pomoc přihlásilo více dětí, než se čekalo. „Přestože probíhala negativní kampaň proti společnému vzdělávání ze strany jeho odpůrců a očekávalo se, že bude mít spíše odrazující vliv, rodiče a školy jasně ukázali, že společné vzdělávání je jejich prioritou,“ říká náměstek ministra školství Petr Pavlík.

Speciální pedagožka Jana Karvaiová zase upozorňuje na to, že novela v některých případech krátí nárok na pomoc. Například se snižuje počet hodin, v kterých se učitelé či speciální pedagogové mají věnovat dětem se specifickými poruchami učení mimo běžnou výuku. A zatímco dnes má nárok na asistenta na celé vyučování žák zařazený ve třetím stupni podpůrných opatření, nově by ho měl dostat až žák ve čtvrtém stupni, kam se zařazují děti s vážnějším postižením. „Vnímáme to tak, že na inkluzi nejsou peníze a ministerstvo hledá, kde ušetřit,“ říká Karvaiová.


Celý text naleznete zde

14 komentářů:

Unknown řekl(a)...
1. srpna 2017 v 8:25  

na západě platí asistenta min soc věcí nebo zdrav pojišťovna

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
1. srpna 2017 v 9:24  

Já nechápu jednu věc. Někdo naplánoval inkluzi a počítal s tisíci dětmi, které narukují na běžnou základku.
Skutečnost je taková, že jich ve skutečnosti bylo nacpáno na základky jen několik desítek!!!
Tak kam a na co jsou ty peníze????

Unknown řekl(a)...
1. srpna 2017 v 9:25  

"Na západě platí asistenta min soc věcí nebo zdrav pojišťovna."

Na Západě snad, ale u nás hradí MPSV spíše jen osobního asistenta, který ovšem s asistentem pedagoga nemá moc společného. A že by inkluze byla dvakrát dražší, než se čekalo? Nevěřím! Jedině snad v případě, že by odborníci v NDR něco nedomysleli.
Vypadá to, že se od září bude inkluze nacházet ve stavu jako princezna Koloběžka. Ani nahá, ale ani oblečená. V platnosti bude stále novela školského zákona 82/2015 a prováděcí vyhláška 27/2016, které inkluzi garantují, ale inkluze pomalu upadne v zapomnění pro nedostatek finančních prostředků. Za pár let bude asistent spojen výhradně jen s 5. stupněm podpůrných opatření a doučování (pardon, pedagogická intervence a speciálně pedagogická péče) včetně pomůcek budou hrazeny z rozpočtu školy. A školská poradenská zařízení budou mít prodlouženou lhůtu na pozvání klienta nikoli za 4 měsíce, ale až za půl roku. Prostě, poradenská služba hodná 21. století.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
1. srpna 2017 v 9:27  

Je nebo není pravda ta šuškanda, že když dítě poradna doporučí na základku, a rodiče trvají na specce, že jsou popohánění před OSPOD?
Můžete sem prosím někdo napsat svoje zkušenosti?
Děkujji...

Tajný Učitel řekl(a)...
1. srpna 2017 v 9:38  

Nápad ušlechtilý, peníze nejsou. Co teď? Třeba by mohla přispět osobní liabilitou paní Valachová a pan Štech, když koupili inkluzi, ale nemají na ni.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
1. srpna 2017 v 10:15  

Jedním z argumentů pro plošnou inkluzi bylo tvrzení, že současná síť "praktických škol" je příliš hustá a neufinancovatelná. Šlo o další lež fanatických inkluzionistů. Kde je vůbec celá slavná ČOSIV a Klára Laurenčíková? Jak je možné, že neprotestuje proti nehumánnímu postoji MF ČR? Proč ji média ignorují?

Petr řekl(a)...
1. srpna 2017 v 10:27  

Zdá se mi, že zcela věcně a dostatečně důrazně protestuje v rámci připomínkového řízení Ministerstvo spravedlnosti a veřejná ochránkyně práv.

Ygrain řekl(a)...
1. srpna 2017 v 10:28  

"rodiče a školy jasně ukázali, že společné vzdělávání je jejich prioritou"

Ale ****. Rodiče a školy jasně ukázali, že když si chcete pořídit mercedes místo škodovky, nemůžete čekat,že se vám nezvýší náklady. Normální člověk si to spočítá předem a ví, že když na to nebude mít, prostě musí zatnout zuby a dál jezdit škodovkou a pořádně se o ni starat, a ne ji nechat rezivět a chátrat a drandit v ní po rozbité silnici o sto šest v domnění, že když pořádně sešlápne plyn, vymáčkne z ní to, co z mercedesu.

Jinými slovy, lepší škodovka v hrsti než mercedes na střeše, protože bohulibé, leč nepromyšlené a ekonomicky nepodložené úmysly skončí asi jako ten slavný historický experiment s přechodem od feudalismu rovnou do komunismu. Abychom se taky nedozvěděli, že za to vlastně můžou rozvraceči inkluze...

Unknown řekl(a)...
1. srpna 2017 v 12:12  

celé naše školství je neufinancovatelné

Q. E. D. řekl(a)...
1. srpna 2017 v 12:33  

Inkluze povede nakonec k tomu, že každý bude mít nárok vystudovat cokoliv se mu zamane, přičemž stát to ochotně zaplatí. Takže vozíčkář sportovní gympl, kde ho přes laťku budou přenášet dva urostlí asistenti, slepý se stane chirurgem, kterého na sále budou navádět sestry, a němý bude zpívat operu s titulky promítanými nad jeviště. A žili šťastně až do smrti… (však to znáte).

jir řekl(a)...
1. srpna 2017 v 13:22  

Některé věci jsou drahé i zadarmo.

Unknown řekl(a)...
1. srpna 2017 v 20:32  

Současná inkluze se týká pouze přesunu žáků ze škol praktických do běžných ZŠ. Při zápisu v dubnu jsem si všiml aktivistů, kteří stáli před školou praktickou a naháněli všechny děti k zápisu na sousední ZŠ. Původní představa inkluze šla ještě dále. Někteří fanatici uvažovali dokonce o likvidaci škol speciálních. To by byla pohroma nejen finanční, ale jednalo by se přímo o masakr dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Když nebudou peníze na doučování (intervenci) na podkladě vyšetření poradenských zařízení, pak budou učitelé doučovat děti s podporou zdarma? A paní Kateřina mlela něco o počtech žáků ve třídě. To znamená, že nadále budou třídy o počtech 30 (a na výjimku 34)? Kde ke ten individuální přístup? A s minimalizováním počtu asistentů to bude taky veselé. MŠMT by mělo vysvětlit jednu věc. Kolikrát byly praktické školy levnější jako inkluze po českém způsobu? A to se vůbec nebavím o "masakru" žáků se speciálně vzdělávacími potřebami na ZŠ. Vše spěje k tomu, že ZŠ budou opouštět první analfabeti po desítkách let.

Unknown řekl(a)...
3. srpna 2017 v 9:06  

příští min financí z ano odmítne platit i mnohé další šaškování ve školství

tyrjir řekl(a)...
4. srpna 2017 v 10:14  

příští min financí z ano odmítne platit i mnohé další šaškování ve školství

Doufám, že nejen on.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.