Zlobí vaše děti? Možná se jim málo věnujete!

středa 2. srpna 2017 ·

Místo, aby si všímali dítěte, jsou celé hodiny na Facebooku. Tímto způsobem často tráví rodiče i celou rodičovskou dovolenou. A tak, i když jsou celý den se svým synem či dcerou, jakoby tam ani nebyli. A to je pro dítě špatné, tvrdí odborníci. Reportáž přináší Český rozhlas.


Iva Kyselá (linkedin.com)
„Dítě je vnímavější, než si třeba myslíme. A tak, když se jen tváříme, že ho posloucháme, ale máme při tom telefon u ucha nebo brouzdáme po internetu, pozná to,“ říká psycholožka Iva Kyselá z Akademie rodičovství. A pak se podle odborníků mnohdy nemůžeme divit, že si bude naši pozornost vynucovat i způsobem, který se nám líbit určitě nebude.

Dítě, zvláště to malé, se učí příkladem, pozorováním a zkoušením. A tak třeba brzy dokáže zjistit, že pozornost svého rodiče může získat docela snadno. Tím, že provede něco, co se rodiči nelíbí. Mít pozornost rodiče ale pro něj může být tak důležité, že ho od takového jednání neodradí ani vidina jistého následného trestu. A tím se dítě dostává často do začarovaného kruhu kázeňských problémů.

Co s tím? Zvlášť, když třeba nemáte příliš mnoho času se dítěti věnovat? „Nemusíte být s dítětem pořád a nemusíte s ním být ani mnoho hodin. Jde ale o to, vyčlenit si denně třeba aspoň půl hodinu jen pro dítě samotné, kdy mu věnujeme plnou svou pozornost. Budeme si s ním povídat, nebo ho alespoň do činnosti, kterou musíme zvládnout, zapojíme. Plánujte spolu, co vás čeká nebo, co budete za chvíli vařit. Ideálně zapojte třeba dítě do toho vaření,“ vyjmenovává některá z řešení psycholožka Iva Kyselá.


Celý text a celý pořad pořad ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.