Třiaosmdesátiletá učitelka: Je důležité přemýšlet, jak žákům probíranou látku vysvětlit a ne do nich hustit jenom definice a poučky

sobota 1. července 2017 ·

"Na učitele si dnes každý dovoluje a nepohlíží se na ně dobře. Občas, když pozoruji chování některých rodičů k učitelům, nevidím sebemenší úctu ke kantorům. Dříve byl učitel pan učitel! Dnes už to neplatí a také finanční ohodnocení učitele odpovídá postoji dnešní společnosti k tomuto povolání,“ říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz učitelka Sylva Knedlová, která učí na základní škole už 64 let.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Sylva Knedlová (frystak.cz)
Nemá na to vliv také kvalita učitelů?

Do určité míry ano. Dříve jsme museli jako učitelé podstupovat tvrdá školení a podrobovat se neustálým doškolováním. Byli jsme o krok vpřed. Jako tělocvikáři jsme se pravidelně scházeli v tělocvičně, kde jsme museli předvádět své schopnosti. Dnes mi chybí v tomto ohledu větší zodpovědnost.

Napadá vás, čím to je?

Učitelé dnes mají vše perfektně prostudované vědecky, ale chybí tu praktická stránka. Je důležité přemýšlet, jak žákům probíranou látku vysvětlit a ne do nich hustit jenom definice a poučky.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
1. července 2017 v 19:35  

Vybrány ty největší blbosti z celého rozhovoru.

Michal Komárek řekl(a)...
1. července 2017 v 19:58  

m vanek

Říkáte tedy, že ta třiaosmdesátiletá paní, která učí 64 let říká blbosti? Velmi kultivované... Hezký večer!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
1. července 2017 v 23:31  

Když si Michale přečtu jenom nadpis, tak ano. Že se má látka vysvětlit, to opravdu většinu učitelů ani nenapadne...

Nazdar.

Unknown řekl(a)...
2. července 2017 v 0:49  

Pane Komárku. ANO. Vybral jste z rozhovoru dvě odpovědi které jsou nejkontroverzější. A evidentně si paní neuvědomila, co říká. Asi chcete podpořit diskuzi. Chápu. Ale já bych od seriozního webbu očekával, že má jít o informace a ne o diskuzi nad hloupostmi. Poslední dobou se mi zdá, že článků. které mají rozumný základ a jsou pro učitele přínosem ubývá na úkor těch kontroverzních a hoaxů. A není to problém jen České školy.

Ale je to možná jen můj názor.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.