Tomáš Feřtek: Učitelské platy: Nejdřív kvalita, pak přidat peníze?

sobota 15. července 2017 ·

„Končí ve dvě, mají dva měsíce prázdnin a učí jak v minulém století. Učitelé mohou dostat přidáno, ale až začnou kvalitně učit. Nejdřív kvalita, pak peníze, tak je to v každé profesi. - Tenhle argument se v debatě o učitelských platech objevuje přes dvacet let. I v té současné. A nesmyslný je hned z několika důvodů,“ píše Tomáš Feřtek v komentáři na serveru Respekt.cz.

Feřtek pokračuje:

Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Za prvé jsou učitelské platy u nás tak nízké, že špatně zaplacení jsou i ti učitelé, kteří opravdu končí ve dvě. Ani takový učitel prostě nemůže brát v podstatě stejně jako pokladní v supermarketu (díky za tu kampaň, nejmenovaný obchodní řetězče!). Učitelé si více peněz jednoznačně zaslouží - včetně těch, kteří výjimečné výkony nepředvádějí.

Za druhé je nesmysl říkat, že zaplatíme víc, až se učitelé více předvedou. To možná funguje u instalatéra, kterému dáte větší dýško, když je rychlý a zamete po sobě. V ostatních profesích je to naopak. Kvalita uchazečů je úměrná výši platu a atraktivitě nabízené pozice. Lidé jdou dělat nějakou práci proto, že je zajímavá, že dostanou slušné peníze, že je to dobrý start ke kariéře. Učitelství zajímavé je, ale je i krajně vysilující. Stačí se podívat na jakéhokoli učitele v květnu, červnu. Start ke kariéře to není a peníze jsou bídné.

Za třetí, nepřiměřeně se fixujeme na platy. Podfinancování školství se ani náhodou netýká jen výplat. Chybí profese, které ověřitelně zlepšují výkony učitelů, žáků i škol. Když si dnes ředitel vyškolí z řad učitelů mentora, tedy někoho, kdo chodí do hodin kolegů a radí jim, nemá ho z čeho zaplatit. Nemá ani peníze na náhradníka, který by za něj učil ve chvíli, kdy se mentor věnuje nové roli. Chybí i supervize, psychologická podpora učitelů a obrana proti vyhoření. Etopedové a školní psychologové jsou pořád spíš výjimeční. To jsou profese běžné dokonce už i v podobně bídně placených sociálních službách.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
15. července 2017 v 7:12  

A o tom to celé je. Nejen školství, ale celá sociální sféra je hluboce podfinancována. Vše souvisí se vším. A při tom je na tom ekonomicky ČR poměrně dobře. Kde je tedy zakopán pes?

BP řekl(a)...
15. července 2017 v 11:04  

Výjimečně lze s panem Feřtkem souhlasit.

tyrjir řekl(a)...
15. července 2017 v 19:08  



Myšlenkový model realizace Kariérního systému podle z EU dotovaného systémového vzdělávacího projektu IMKA v gesci MŠMT ČR

"Tady máš šmytec, Hurvajs. Housle dostaneš, až se naučíš hrát!"

---

Jakže se nazýval ten způsob boje se systémovou korupcí u našich předků? Někteří bafuňáři prý kvůli němu dočasně radši zasedávali ve sklepě.

Nevíte, jaké sklepy má Strakovka a Parlament?

:)))






Milan Keršláger řekl(a)...
16. července 2017 v 11:48  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
18. července 2017 v 11:10  

Já nevěřím svým očím. Že by prozření p. Feřteka. Nějak mi to k němu neštymuje. Nebo že by se opravdu zeptal nějakého učitele.

toopell řekl(a)...
4. srpna 2017 v 12:55  

Am Toopel. Chci jen podělit o své zkušenosti s každým. Právě jsem o této prázdné kartě ATM slyšel a nikdy jsem o ní nikdy nezajímal kvůli mým pochybnostem. Až do jednoho dne jsem objevil hackerského chlapíka zvaného Donarda. On je opravdu dobrý v tom, co dělá. Vrátila jsem se k otázce o prázdné kartě ATM. Pokud funguje nebo dokonce existuje. Řekli mi, že ano a že jeho karta naprogramovaná pro náhodné peníze se stáhne bez toho, aby byla zaznamenána a může být také použita pro bezplatné online nákupy jakéhokoli druhu. To bylo šokující a stále mám pochybnosti. Pak jsem to zkusil a požádal o kartu a souhlasil s jejich podmínkami. Doufali a modlili se, že to nebyl podvod. 3 dny později jsem dostal svou kartu a snažil jsem se s nejbližším bankomatem blízko mě, fungoval to jako kouzlo. Byl jsem schopen odebrat až 3000 dolarů denně. To bylo neuvěřitelné a nejšťastnější den mého života. Zatím jsem schopen odebrat až 28000 dolarů bez stresu zachycení. Nevím, proč zde vysílám tuto poznámku, jen jsem cítil, že to může pomoci těm z nás, kteří potřebují finanční stabilitu. Prázdný bankomat mě skutečně změnil. Pokud je chcete kontaktovat, je zde e-mailová adresa donardmorrisworld27@gmail.com A věřím, že také změní váš život. Email: donardmorrisworld27@gmail.com

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.