Statistická ročenka školství: Zaměstnanci a mzdové prostředky 2016. Přináší také srovnávací tabulky platů

sobota 15. července 2017 ·

Publikace obsahuje informace o zaměstnancích a mzdových prostředcích za školy a školská zařízení zřizované státem, obcí, krajem, privátním subjektem a církví a dále za veřejné vysoké školy, státní správu a servisní organizace. Obsahuje také tabulky, které srovnávají průměrné platy ve školství s celostátním průměrem. Podle následující tabulky se zdá, že v některých krajích se učitelé už blíží dvacet let slibovaným „130% průměru“.




Další informace naleznete zde





































 
 
 
                                                                                                                              

15 komentářů:

Tantris1978 řekl(a)...
15. července 2017 v 8:18  

Jenže tato tabulka se netýká všech učitelů. Týká se učitelů ZŠ a SŠ. Když bychom do skupiny přihodili ještě MŠ, průměr by asi klesnul, a to i v případě, že bychom zahrnuli i učitele ZUŠ, JŠ a VOŠ, kde ty platy budou přibližně stejné jako v tabulce, ale těchto učitelů je méně. P.Šimáček

Eva Adamová řekl(a)...
15. července 2017 v 9:16  

No a především je ještě potřeba připomenout, že jsou v tabulce započítány i platy ředitelů škol a zástupců. Obyčejní učitelé jsou na tom podstatně hůře.
Zajímavější by určitě byla tabulka srovnávající učitelské platy s platy v jiných vysokoškolských profesích a s platy úředníků, z nichž většina má Bc., a s platy policajtů, z nichž většina má maturitu.

Unknown řekl(a)...
15. července 2017 v 9:45  

Průměrný plat v ČR se za první Q liší od průměrného platu učitele o nějakých 7%. Chce tady snad někdo sdělit, že medián učitelských platů (bez řídících pracovníků) je na téměř 120 až 130%? Z toho tedy plyne, že učitelé se mají "jako prasata v žitě"?
Srovnávat se mají platy vysokoškolsky vzdělaných profesí s profesí učitelskou. Tak se například dozvíme, že nástupní plat soudce je okolo 70 000,- Kč a plat učitele před důchodem je 30 000,-Kč.

Tantris1978 řekl(a)...
15. července 2017 v 11:12  

V tabulce jsou započítány i platy ředitelů a zástupců stejně, jako jsou v průměrné mzdě započítány platy manažerů, ředitelů odborů, vedoucích oddělení, prodejen atd. Srovnávat s profesemi, kde je nutné vysokoškolské vzdělání bude na místě, až budou muset mít všichni učitelé vysokou školu (většina učitelek v mateřských školách ji nemá, podobně na středních školách učitelé odborné praxe a odborného výcviku vysokou školu pro získání kvalifikace nepotřebují. Dále ještě třeba učitelé uměleckých odborných předmětů v základních uměleckých školách, konzervatořích a středních odborných školách). MŠMT má i tabulky "očištěné" o vedoucí pracovníky, tuším, že je nedávno publikoval i web pedagogicke.info

poste.restante řekl(a)...
15. července 2017 v 11:22  

Mají všichni manažeři a vedoucí pracovníci v průmyslu, službách a veřejné správě vysokou školu?

Tantris1978 řekl(a)...
15. července 2017 v 11:47  

Nemají - tak jako ji nemají (a nemusí mít) všichni učitelé.

poste.restante řekl(a)...
15. července 2017 v 14:39  

No, takže si přestaneme hrát na přesnost a slovíčka "všichni" a budeme porovnávání profesí brát tak jako doposud. Tedy podle toho, že k výkonu většiny učitelských činností je třeba dnes minimálně bakalářské, tedy vysokoškolské vzdělání. A že situace, která vyplynula historicky, je dočasná.
Nemluvě o tom, že podobná prohlášení jsou vždy zjednodušující zkratkou.

Kromě toho. V současné situaci, kdy maturitu má kdekdo, je snad o nutnosti vysokoškolského vzdělání k výkonu učitelské profese polemizovat zcela bezpředmětné. Obzvláště v souvislosti s "úspěšnou" "inkluzí po česku".
I ten mistr odborného výcviku si dnes udělá minimálně toho bakaláře. Pokud by ovšem byl tak šílený a šel pracovat do školství.

P.S.:
I z těch očištěných tabulek vyplývá, že platové poměry ve školství jsou naprosto tristní a nedůstojné. Tak o čem se tady vlastně bavíme?

Unknown řekl(a)...
15. července 2017 v 16:10  

"Tak o čem se tady vlastně bavíme?"

Někdo se zde snaží manipulativně šířit myšlenku o tom, že učitelské platy jsou fakticky na téměř 130% průměru. Je to vlastně takové hraní si z čísly. Stačí si přece zjistit průměrný plat ve školství ve 4Q roku 2016 a 1Q roku 2017. Proč se stále nemůžu dopočítat oněch 130%?

Tantris1978 řekl(a)...
15. července 2017 v 16:20  

Tady nejde o slovíčka, ale realitu. Spočítejte (já na to nemám čas), kolik je těch lidí na pozicích, kde se VŠ vzdělání nepožaduje. Ta situace nevyplynula historiky a není dočasná, o žádnou zkratku nejde (zkratkou je to, že učitelé musí mít vysokoškolské vzdělání). Po učitelkách MŠ se nikdy VŠ vzdělání nechtělo, nechce a nevím, proč by mělo chtít. Ano, mistr odborného výcviku si toho bakaláře udělá - ale je mu v zásadě k ničemu. Kvalifikaci získá už vyučením (ani maturitu nemusí mít! Ale bez ní si zas neudělá toho bakaláře, že jo), tak si střihne nějakého bakaláře, aby se mu neodečítalo pár let praxe.
Nikdo netvrdí, že by ty očištěné nebo i neočištěné tabulky nebyly tristní nebo nedůstojné.
Klidně budu tvrdit, že učitelka MŠ si zaslouží vzhledem k náročnosti a zodpovědnosti své práce nástupní plat 30 000 (dosaďte si, co libo), ale nebudu argumentovat tím, že se to má srovnávat s jinými vysokoškoláky.

Unknown řekl(a)...
15. července 2017 v 16:49  

"nebudu argumentovat tím, že se to má srovnávat s jinými vysokoškoláky."

Je vskutku dobrou věcí, že je požadováno vysokoškolské vzdělání po "učitelích regionálního školství". Však to trvalo desetiletí. Oprostíme se od takových profesí ve výchovně vzdělávacím procesu jako jsou asistenti pedagoga, mistři odborného výcviku, vychovatelky...a nebudeme je zahrnovat jako středoškoláky do srovnávání. A potom vskutku srovnávejme platy pouze vysokoškoláků. Co je na tom špatného? Dozajista potom musíte do výsledku zahrnout znaménko mínus. Vysokoškolák-učitel je podle Vás jiný vysokoškolák než ti ostatní? To tedy asi urazíte desetitisíce kantorů.

poste.restante řekl(a)...
15. července 2017 v 17:19  

Tady nejde o slovíčka, ale realitu.
Realita je obvykle komplexní a pro většinu lidí obtížně pochopitelná.
Žijeme v době, kdy většina lidí má problém pochopit text delší, než 160 znaků SMS.

(zkratkou je to, že učitelé musí mít vysokoškolské vzdělání). Po učitelkách MŠ se nikdy VŠ vzdělání nechtělo, nechce a nevím, proč by mělo chtít.
Promiňte, ale teď argumentujte dost hloupě.
Když se řekne "učitel", co si běžný člověk představí?
Učitelku v mateřské škole? Mistra odborného výcviku?
Nebo matikáře, češtináře na základce, střední či vysoké?

ale nebudu argumentovat tím, že se to má srovnávat s jinými vysokoškoláky.
No tak neargumentujte. Nikdo to po Vás nechce.
Většina učitelů má VŠ vzdělání.
Většina učitelů si zaslouží srovnání s jinými profesemi, pro které je požadováno VŠ vzdělání.
Většina učitelů pobírá naprosto nedůstojné platy.

Zdá se Vám, že je argument o srovnávání učitelů s jinými vysokoškoláky nekorektní?
Je to Váš názor, fajn.
Ale většina učitelů, kteří museli svůj vysokoškolský diplom nejdřív získat, s Vámi nejspíš nebude souhlasit. Mně osobně by to mohlo být jedno - jsem inženýr. Ale není mi jedno, když se občas najde "expert", který vyhlašuje, že pro učitele stačí, aby měl maturitu a měl rád děti. A přesně tímto směrem úvahy, které tu naznačujete, povedou. O to se klidně vsaďte.

A taky jsem zvědav, jak budete prosazovat navýšení učitelských příjmů srovnáváním s platy skladníků, uklízeček, nebo jiných profesí u kterých není VŠ vzdělání požadováno.
No, možná bychom se mohli tedy srovnávat se zdravotními sestrami. U většiny z nich také není, nebo v minulosti nebylo, VŠ vzdělání potřeba.
Nebo aspoň s těmi pokladními v supermarketu, což?

BP řekl(a)...
16. července 2017 v 11:10  

Možná trochu od věci. Zajímalo by mě, na kterých školách se vyplácela zbývající cca 2,5%, která nešla loni do tarifu, formou osobního ohodnocení. Na konci loňského kalendářního roku jsme je možná dostali formou jakýchsi předvánočních odměn. Budiž. Ale letos ani ťuk. Kolegové, kteří vedli práce SOČ, byli vedením odmítnuti, když poptávali za to slíbenou odměnu, že žádné peníze nejsou.
Jsme školou, která je naplněna až po střechu žáky, a učí nás tu celkem 40 kantorů. Za různé funkce navíc se sice vyplácí nějaké směšné částky. Za třídnictví průměrně asi 400,- Kč, a to máme třídy o 30 žácích.
Takže, když se bude přidávat příště učitelům zase nějaké směšné procento, trvejme na tom, že musí jít vše do tarifu. Už žádné holuby na střeše!

Eva Adamová řekl(a)...
16. července 2017 v 13:39  

Tak na naší škole jsme v nadtarifech neviděli navíc ani Kč. Jenže my jsme malá škola s málo žáky a navíc máme letité zkušenosti s tím, že cokoliv navíc si rozděluje vedení mezi sebou. Tvrdili sice, že peníze přišly jen na navýšení tarifů, ale právě díky těm letitým zkušenostem díky informacím z okolních škol jim to prostě nevěříme. Vy jste však natolik velká škola, že i když polovinu shrábne vedení, tak by nějaké drobky pod stůl spadnout mohly. Alespoň tedy na škole, kde učí můj syn, a na školách, kde učí spolužačky z výšky, ty drobky pod stůl nějaké spadly. Takže suma sumárum, ono je to s tím holubem na střeše trochu sporné.

Unknown řekl(a)...
16. července 2017 v 20:08  

My jsme velká škola a také žádné nadtarify již několik let (asi 15/16) nemáme. Nejsou osobka, odměny,... Prostě jedeme jen tabulkový plat, i když děláme práce "navíc" (vedení předmětovky, kabinetu, správcování učebny apod).

Unknown řekl(a)...
17. července 2017 v 11:14  

V letošním kalendářním roce jsem ty 2% nadtarifu neviděl ani z rychlíku. Všechnu práci navíc děláme naprosto zdarma. Jedeme podle tarifních tabulek + 500,-Kč za třídnictví. Na naší škole se tak s největší pravděpodobností rozděluje jen v úzkém okruhu vedoucích pracovníků. To je přece ideální výzva pro MŠMT, ČŠI a odbory. Že by je to nezajímalo?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.