Bojíte se? Odpoví žáci i učitelé. Magistrát bude zkoumat šikanu ve školách. Ředitelům to může vynést vyhazov i udržení místa

úterý 4. července 2017 ·

„Ministerstvo nebo zřizovatel si vždy něco vymyslí a práce s tím spojená dopadne na ředitele škol. Zároveň jim ale odeberou pravomoci. Bezpečnost ve škole samozřejmě řešíme a nepotřebujeme v tomto směru centrální rozhodování,“ říká ředitel Gymnázia Jana Keplera a senátor Jiří Růžička k projektu pražského magistrátu Bezpečná škola, který má zmapovat situaci ve školách. Výsledky budou mít vliv i na to, zda si ředitelé udrží svoji pozici. Reportáž přináší MF DNES. .


Irena Ropková (praha.eu)
„Jde o hloubkový průzkum školního a pracovního klimatu ve školách zřizovaných hlavním městem Prahou, který nám zajistí komplexní monitoring atmosféry a bezpečnosti všech aktérů školských služeb na našich školách,“ charakterizuje projekt radní pro školství Irena Ropková.

Průzkum osloví 56 tisíc respondentů, Praha za projekt zaplatí 2,4 milionu korun. „Získáme tak komplexní přehled o silných a slabých stránkách činnosti našich škol v oblasti školní atmosféry, která se významným způsobem podílí na kvalitě vzdělávání žáků, a přehled o udržování a rozvoji klimatu a interpersonálních vztahů,“ dodává Ropková.

Výsledek analýzy bude mít navíc i zcela reálný dopad na to, kdo jednotlivé pražské školy povede. Praha zaměstnává necelé dvě stovky ředitelů a příští rok končí více než polovině z nich funkční období. Město proto přemýšlí, jak rozhodnout, ve kterých školách bude na jejich místa vyhlašovat konkurz a které ředitele ve funkci na dalších šest let pouze potvrdí. 

Podobně jako Jiří Růžička je k projektu skeptický i ekonom a bývalý ředitel Obchodní akademie Heroldovy sady Petr Klínský. „Není vůbec od věci bezpečnost zmapovat. Každá škola je ale úplně jiná, centrálně proto tento problém řešit nejde. Některé školy s tím určitě budou mít více problémů, takže tam musí být opatření úplně jiná,“ říká.


Dva texty k tématu naleznete v dnešním vydání MF DNES

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
4. července 2017 v 8:19  

Prima nápad. Dáváme tím vlastně dětem do rukou moc zbavit se přísného ředitele, kterého nemají rády. Stačí se semknout a do dotazníků neodpovědět pravdivě a navymýšlet si hlouposti. A nemají na magistrátech ještě několik dalších zajímavých projektů pro pobavení, ve kterých by se daly utopit zbytečně peníze?

Unknown řekl(a)...
5. července 2017 v 15:15  

Jo hezký nápad. Ale důležité bude, jak budou položeny otázky. A to se dá zařídit všelijak.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.