Psycholog ve škole je nutnost. Ale kde je brát?

čtvrtek 8. června 2017 ·

Jihomoravské školy mají problém sehnat psychology. I když na ně mají dotace, nedaří se jim je přitáhnout hlavně mimo Brno. Podle učitelů přitom psychologové dokážou dětem efektivně pomoct při problémech ve třídě i doma. Reportáž přináší MF DNES.


Činnost psychologů na školách je závislá na dotacích. Jedním z mála měst, které je zcela dotuje, je Znojmo. Od roku 2015 vyčlení každoročně v rozpočtu 750 tisíc korun, což pokryje náklady polovičních úvazků na pěti základních školách. Ředitelé si je chválí, jenže mají problém oborníka, byť jen na poloviční úvazek, sehnat. Navíc se ukazuje, že dva dny v týdnu školám stejně nestačí.

Zatímco v Brně by člověk těžko hledal školu bez psychologa, v okresních městech to bývá naopak. Například ve Vyškově je jen v jediné škole. Problém se sháněním psychologů potvrzuje i Eva Kneblová. Ta byla svého času jediná, kdo pracoval hned na čtyřech znojemských školách. Momentálně působí na dvou, na každé dva dny v týdnu. Kolegyni měla, ale jen chvíli. „Nejsou lidé. Měla jsem šikovnou kolegyni, ale nakonec dostala lepší nabídku z Brna. To, že ve Znojmě je platí radnice, je specifikum. Teď v rámci inkluze mají tabulkový, takže stejný plat. Těžko půjde někdo k nám na periferii, jedině pokud má rád víno,“ říká v nadsázce.

Učitelé se přitom shodují, že odborník přímo ve škole je daleko efektivnější než pedagogicko-psychologické poradny. „Myslíme si, že v poradnách, ač se maximálně snaží, by tato okamžitá poradenská služba nebyla možná, vzhledem k jejich vytíženosti a množství klientů,“ míní zástupkyně ředitele zbýšovské základky Alena Malá. Do její školy v městečku na Brněnsku dojíždí psycholog třetím rokem. Zpravidla pracuje dva dny v týdnu, ve škole by si ale přáli, aby to bylo víc.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES (Jižní Morava)

2 komentářů:

anonym řekl(a)...
8. června 2017 v 10:56  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
anonym řekl(a)...
8. června 2017 v 11:22  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.