Andreas Schleicher: Volba školy by neměla být umožňována na úkor rovného přístupu ke vzdělávacím příležitostem

čtvrtek 8. června 2017 ·

Ředitel pro vzdělávání v OECD Andreas Schleicher se na blogu OECD zamýšlí nad možností volby školy, kterou nabízí mnoho vzdělávacích systémů po celém světě. Obhájci vidí výběr školy jako právo rodičů zvolit školu podle svých preferencí, ať už kvůli kvalitě, charakteru, nebo náboženství. Výběr navíc podporuje soutěž a inovaci všech škol. Odpůrci naopak varují, že tržní mechanismus vyhovuje jen bohatším a vytváří systém sociálně a kulturně segregovaných škol. Veřejné prostředky se dostávají soukromým poskytovatelům a veřejným školám zůstávají náročnější studenti a nižší rozpočet. Informuje server scio.cz.


Andreas Schleicher (oecd.org)
Co ukazují data OECD? Dva ze tří rodičů patnáctiletých žáků napříč zeměmi má možnost volit z více škol. Co to v praxi znamená, se ale na různých místech liší. Výběr může být v chudších odlehlých oblastech limitován dojezdovou vzdáleností nebo jinde cenou vzdělávání.

Napříč OECD zeměmi navštěvuje 84 % studentů státní školy, 12 % soukromé školy, které jsou však financované ze státních prostředků, a 4 % soukromé školy nezávislé na státních financích.

V zemích, kde jsou soukromé školy financovány převážně ze státních zdrojů, jako je tomu ve Finsku, Nizozemí, Švédsku nebo i v Hongkongu a na Slovensku, dochází k menší sociální segregaci než v zemích, kde jsou soukromé školy financovány veřejně jen z méně než jednoho procenta (např. Řecko, Mexiko, Velká Británie nebo Spojené státy).

Podle Schleichera by však volba školy neměla být umožňována na úkor rovného přístupu ke vzdělávacím příležitostem.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
8. června 2017 v 16:18  

Většina inženýrů ma jakž takž zažité, že výsledný systém je kompromisem, v němž jsou vzájemně proti sobě jdoucí složky nějak omezeny.

Bohužel, sociální inženýři jsou v tomto výjimka...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.