Nástup robotů připraví o práci přes polovinu zaměstnanců, varuje Špidla

neděle 25. června 2017 ·

Digitalizace a robotizace průmyslu vyvolá radikální změnu organizace práce, zanikne řada pracovních míst. Odhaduje se, že v ČR jich ubude až 53 procent. Na konferenci Směrem k práci 4.0 to řekl ředitel odboru poradců předsedy vlády Vladimír Špidla. Některé profese zaniknou, jiné se přemění. Informuje ČTK.


Vladimír Špidla (Foto: Richter Frank-Jurgen)
Špidla říká, že hlavním úkolem bude zvládnout sociální a společenské důsledky těchto změn. Digitalizaci přirovnal k průmyslové revoluci, s níž se tehdejší společnost vyrovnávala desítky let. Rychlý civilizační přechod podle něj bude znamenat také vznik globálních nerovnováh.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí bude nutné posílit další vzdělávání a kvůli stárnutí i zdravotní a sociální služby. Stát by měl zajistit dostatek lékařů, sester, učitelů a pečovatelů. V ČR by to měl být asi 200 000 míst, v placených službách pro domácnost či v péči o děti dalších 27 000 postů.

Podpora by měla směřovat do sebezaměstnání, které se díky informačním technologiím rozšíří. Pracovník by na ně mohl získat podle plánu grant, zvýhodněnou půjčku či daňové odpisy, zvýšit by se mohly příspěvky úřadu práce při startu podnikání. Svou práci by mohl pracovník nabízet více zaměstnavatelům.


Celý text naleznete zde

15 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. června 2017 v 7:24  

bohužel ten úder bude na ekonomiku montoven nejsilnější,lidé uvolnění z průmyslu mají dvě základní možnosti kam přejít -zemědělství,to ale nepřipadá v úvahu díky mimoevr dovozům a soukrom vlast půdy, nebo do stavebnictví,jenže to potřebuje velký kapitál,který nikdo nemá,sféra služeb je okrajová a bezvýznamná,pokud ji neplatí stát,protože člověk bez práce nemá čím za služby platit a tudíž je nebude poptávat

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. června 2017 v 7:27  

Potomci lidi?

Jiri Janecek řekl(a)...
25. června 2017 v 9:00  

Docela by mne zajímalo, proč "až 53 %" a ne třeba 55 nebo 48...

---

"Podpora by měla směřovat do sebezaměstnání, které se díky informačním technologiím rozšíří. Pracovník by na ně mohl získat podle plánu grant, zvýhodněnou půjčku či daňové odpisy, zvýšit by se mohly příspěvky úřadu práce při startu podnikání. Svou práci by mohl pracovník nabízet více zaměstnavatelům."

Má tohle smysl komentovat? Není to nějaký renonc? Neříkal to třeba Kalousek nebo Drábek?

tyrjir řekl(a)...
25. června 2017 v 10:20  

Ideoti - potomci lidí?

Nevykonané užitečné práce je na světě velká spousta. Problém je dostat za ni adekvátně zaplaceno. Týká se to třeba učitelů v České republice. To si pan Špidla jako hlavní poradce premiéra zřejmě ještě neuvědomil.

J.Týř

Chtějí IDEOTI ochromit národní ekonomiku a demokracii přes úpadek vzdělanosti populace?

Jde (v dnešní) politice a politikům o vzdělání? Pokud ano, kterým a jak?

Omílejme: Sláva vlasti, výletu, nezmokli jsme, už jsme tu!

Paní Karvaiová, díky za ta dvě přiléhavá slova :)))

Tajný Učitel řekl(a)...
25. června 2017 v 10:37  

Mnoho z našich úspěšných absolventů by se dnes na střední školu s maturitou nedostalo. Selhali by u centrálních přijímaček, nebo by je škola nepřijala kvůli vysoké pravděpodobnosti neúspěchu u povinné maturitní zkoušky z matematiky. Někteří učitelé a politici jásají, že je to dobře a že to tak má být; já se domnívám, že to je pro naši školu, profesi i pro společnost velká ztráta. Jak velká, bude jednou třeba jasné, když montovny budou automatizovat, malé živnosti nebudou, jelikož je k nim potřeba maturitní zkouška a najednou bude masa lidí bez vyššího vzdělání, bez rozhledu a bez perspektivy.

http://tajnyucitel.blogspot.cz/2017/03/obhajcum-centralizovanych-testu-z.html

RP řekl(a)...
25. června 2017 v 10:56  

U centrálních přijímaček někdo selhal??? U nás (ze ZŠ) přijato 55% na SOŠ, 24% na G, 10% na uč. obor s maturitou, 6% na uč. obor - všichni bez nejmenších problémů

Tajný Učitel řekl(a)...
25. června 2017 v 14:12  

Pane Paláte, střední škola s maturitou nemůže s čistým svědomím přijmout lidi, kterým matematika nejde, protože za 4 roky budou maturity z Ma. Do dneška mohli nematematici studovat třeba humanity. To naším prosíravým aparatčikům jaksi nedošlo, že školství bude, kvůli něčí pomýlené představě o důležitosti matematiky, nebo kvůli něčímu lobbingu, produkovat lidi bez maturity a bez možnosti vyššího studia, kteří budou simultánně nahrazeni roboty. Zátěž na sociální systém stoupne, zadlužení stoupne a jak pravil pan egyptolog v MF dnes, mladí odmítnou platit důchody starým hlupákům, kteří jim dali do vínku zadlužený stát.

krtek řekl(a)...
25. června 2017 v 14:44  

No jistě, letos nebyl problém se dostat na jakékoliv gymnázium, bo maturita z Ma vystrašila žáky natolik, že se na ně nehlásili.
---
Tajný, je to pravda nebo není? Dělaly gymnázia problémy žákům nebo ne?

RP řekl(a)...
25. června 2017 v 15:46  

Mě spíš děsí je těch 6% na učebních oborech...

RP řekl(a)...
25. června 2017 v 15:46  

oprava: jen 6%

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
25. června 2017 v 18:15  

https://www.novinky.cz/kariera/441304-zkuseni-remeslnici-a-ridici-odchazeji-do-duchodu.html

BP řekl(a)...
25. června 2017 v 22:10  

Bude to jako všude jinde ve světě. Až VŠkoláci zjistí, že je nikdo nepotřebuje, během pár měsíců se rekvalifikují na řemeslníky a zase jich bude dost. Ti jsou dnes opět lépe placeni než my učitelé.
A co se všemi těmi politology, sociology, andragogiky ap.?!

Lexxa řekl(a)...
26. června 2017 v 6:33  

Neblázněte. Žádná revoluce 4.0 nebude. To si jen sní své vlhké sny ti šumbulajzníci, co mají v kapse smart mobil, doma smart pračku a smart sušičku, smart mikrovlnku a smart telku a jen si neuvědomují, že lidi jsou prostě čím dál blbější.

Pavel Doležel řekl(a)...
26. června 2017 v 6:57  

Skutečnost, že nebude dost míst v montovnách (ať už je to reálný odhad, nebo ne), rozhodně neznamená, že z pomocného dělníka učiní tajnej doktora medicíny svou převratnou metodou pohovoru a otázek a odpovědí. To je jaksi to, co tady někteří méně intelektově vybavení, stále ne a ne pochopit. Pokud by došlo k omezení pracovních míst ve výrobě, tak se lidé budou muset orientovat více na služby. Jen je velmi důležité zajistit, aby nám novodobí soudruzi ty služby nevnucovali pod nějakou marketingovou kampaní, že se jedná o veřejně, či obecně prospěšné služby. Abychom nedovolili produkci genderových specialistů, kteří nám budou říkat, jak smíme mluvit a co si smíme myslet. Abychom nedovolili, aby si společnost platila aktivisty, jejichž přidanou hodnotu nikdo nezná, nikdo neměří, nikdo neověřuje poptávku po jejich službách. Abychom zkrátka neskončili v pasti socialismu, jako kdysi. Investujme do vědy a výzkumu, investujme do infrastruktury. Ať dělá administrativu pomocný personál a ne vědci, lékaři, soudci a učitelé.

Jsem přesvědčen o tom, že zánik pracovních míst v nějakém odvětví by měl primárně řešit tržní mechanismus. A teprve když selže, měl by do toho vstupovat stát. To selhání ale musí být fundamentální a dobře teoreticky vysvětlené, nikoliv pouze subjektivní dojem někoho, kdo přišel o práci a nemůže si najít novou, protože prakticky nic neumí.

poste.restante řekl(a)...
26. června 2017 v 8:15  

V tuto chvíli chybí v českých strojírenských firmách několik tisíc nástrojářů. O technolozích, svářečích atd. nemluvě.

Otázka zní, zda chceme být tou zemí, která bude na důsledky robotizace doplácet, nebo budeme tou zemí, kde se budou roboty vyrábět a prodávat do zahraničí?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.