Michal Komárek: Projekt NIDV na zavádění kariérního řádu má už svůj web a první zaměstnance. Chybí jen maličkost – kariérní řád

čtvrtek 1. června 2017 ·

Podivný projekt Národního ústavu pro další vzdělávání (NIDV) na zavádění kariérního řádu má už svůj web a prvních devět zaměstnanců. Česká škola projekt podrobně sleduje: Projekt IMKA už získal přes půl miliardy korun z operačního programu řízeného ministerstvem školství. Vyhlásil také velké výběrové řízení na obsazení 26 kvalifikovaných pozic. Jinými slovy řečeno: Z přidělené dotace začal už tedy NIDV zřejmě utrácet, aniž by však byla splněna jedna důležitá podmínka. Zdravý rozum by dokonce doporučoval považovat ji za klíčovou podmínku: Schválení kariérního řádu.


Senát včera kariérní řád neschválil, ten se tak vrací s pozměňovacími návrhy do sněmovny. Poslanci se jím budou pravděpodobně zabývat až na konci června a jeho osud je nejistý.

Na stránkách projektu Implementace kariérního systému učitelů (IMKA) mezitím čteme: „Kariérní systém a jeho implementace formou projektu IMKA zásadně ovlivní kvalitu vzdělávání v České republice. Jeho zavedení povede mimo jiné k systematičtější podpoře profesního rozvoje učitelů, ke spravedlivějšímu systému odměňování, k rozvoji vlastního hodnocení ze strany učitelů a dále k výrazným změnám v práci se začínajícími učiteli. Součástí projektu je také zkvalitnění systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a větší sdílení příkladů dobré praxe uvnitř školy i mezi školami.

Pilotní fáze bude trvat 62 měsíců a prověří jednotlivé metody, procesy a nástroje kariérního systému. Cílová skupina ředitelů škol a učitelů získá v tomto období dostatečné znalosti, dovednosti i podporu, které jim umožní využívat všechny benefity, které kariérní systém nabízí.“

Takže příklady dobré praxe? To jako, že se rozjede nějaký projekt za velké peníze, aniž by bylo jasné, jestli vůbec může začít?

Takže pilotní fáze 62 měsíců? A co takhle několik týdnů?

Projekt NIDV, respektive ministerstva školství se dá vnímat spíše jako laboratoř vzniku konspiračních teorií: Vytváří nesmírně vstřícné prostředí pro vznik myšlenky, že když už se na kariérní řád dalo tolik peněz z EU, pak je o jeho osudu už stejně rozhodnuto. Bez ohledu na nějaké politické hry kolem.

Nebo se dá také vnímat jako kultivace realističtější myšlenky: Evropské peníze jsou nezřídka rozdělovány absurdně a do systému vnášejí spíš zmatek.

Dá se jistě také vnímat jako doklad nezodpovědnosti a svévole politického rozhodování.

Ve všech těchto polohách se zdá být alespoň zatím silnější než v poloze „implementace kariérního systému učitelů“.

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
2. června 2017 v 8:02  

Pane Komárek. Hezký článek.

Ale pozor. Nemíříte příliš vysoko? Uvědomujete si, že šlapete na kuří oko lidem z oblasti, kde rotují miliony z EU?

Michal Komárek řekl(a)...
2. června 2017 v 9:03  

Děkuji, pane Vaňku. Hezký den!

Unknown řekl(a)...
3. června 2017 v 6:44  

To je teda zapeklitý problém pro paní Kateřinu. Neschválit onen projekt za půl miliardy z peněz daňových poplatníků EU jasně ukazuje na neschopnost NIDV vytvořit něco smysluplného. To se nám zase koalice v poslanecké sněmovně pěkně rozhádá ohledně připomínek senátorů. Ideální by bylo tento KŘ (zmetek) pohřbít se všemi poctami.

BP řekl(a)...
3. června 2017 v 21:30  

Tipuji, že se spousta kolegyň a kolegů na jakoukoli kariéru ve školství co nejdříve vykašle, včetně mě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.