Vznikla nová politická strana zaměřená na vzdělávání

čtvrtek 1. června 2017 ·

Politická strana s názvem “5 % pro vzdělávání” nasbírala potřebný počet podpisů pro registraci. Strana se zaměřuje na vzdělávací politiku a usiluje o zkvalitnění školství, posílení prestiže pegagožek a pegagogů a přilákání zahraničních odborníků. Chystá se oslovit především rodiče, učitele a studenty. Zakladatelem je Kryštof Kozák, vysokoškolský učitel. Od května startuje otevřenou kampaň na platformě Hithit.


Kryštof Kozák (plus.google.com)
Nová strana “5 % pro vzdělávání” nasbírala potřebných 1000 podpisů a byla úspěšně registrována na Ministerstvu vnitra.

Cílem strany je prosadit vzdělávání jako prioritu státu. Zavedené politické strany sice o vzdělávání často mluví, ale ve skutečnosti mu nevěnují dostatečnou pozornost. 5 % pro vzdělávání chce nabídnout alternativu pro voliče, kterým dosavadní politický přístup ke školství a vzdělanosti přijde nedostatečný. Mezi hlavní programové body patří navýšení platů učitelů, zkvalitnění jejich vzdělávání, zlepšení dostupnosti škol a školek či programy pro přilákání zahraničních odborníků.

“Budoucnost České republiky vidíme v kreativní a inovativní ekonomice plné kvalitně vzdělaných lidí, nikoli v montovnách a skladištích. Prvním krokem k naplnění této vize je zvýšení prestiže pedagogů a důsledné podpoře vědy a vzdělávání,” říká zakladatel strany Kryštof Kozák.

Strana 5 % pro vzdělávání se zaměřuje především na rodiče, pedagogy a studenty. Otevřená je všem, kterým záleží na vzdělávání a chtějí v Parlamentu ČR poslance, jejichž hlavním posláním bude zlepšovat české školství. “5 %” v názvu strany vyjadřuje přesvědčení, že se v České republice najde alespoň pět procent voličů, kteří považují vzdělávání za důležité.

“Naše strana stojí na přesvědčení o významu vzdělávání. Nemáme za sebou žádnou finanční skupinu nebo kariérní politiky a ani o jejich podporu neusilujeme. Chceme vést objektivní a smysluplnou diskusi a zapojit všechny, kterým vadí populismus a manipulace,” vysvětluje členka přípravného výboru Táňa Jírová.



Zdroj: Tisková zpráva strany 5% pro vzdělávání

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
1. června 2017 v 16:07  

Nevím jak to mají opravdu vzdělaní lidé, ale jako fachidiot s jistou základnou ve statistice a povrchním ánungem o vzdělávání se obávám, že je dobré nějaké montovny a skladiště mít i do budoucna... Už proto, že předpoklady pro vzdělávání a zájmy lidí jsou nějak rozdělené.

Otázka další je, jestli zaměření na jeden segment fungování společnosti není trochu málo pro politickou stranu... Ale nevím, ústavu jsem nečetl.

Taky se bojím, že 1000 lidí s prioritou vzdělávání má asi tak 50 různých, často si odporujících, názorů na to, jak to vzdělávání správně podpořit.

BP řekl(a)...
3. června 2017 v 21:36  

Též si myslím, že jediný programový bod pro politickou stranu je příliš málo, aby byla volitelná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.