Lukáš Jelínek: Odcházení jako fraška

pátek 2. června 2017 ·

Kateřina Valachová je v soc. dem. vnímána jako velký politický talent. Přesto její odcházení kvůli skandálu se sportovními dotacemi získává nádech frašky. Čím méně se ministryni školství daří, tím víc se přimyká k myšlence odejít, až vše dá do cajku a vyčistí si stůl.


Lukáš Jelínek (twitter.com)
Čpí z toho workoholismus až stachanovských parametrů. My, co se rovněž domníváme, že naši práci za nás neodvede nikdo tak dobře jako my sami, máme pro Valachovou pochopení. Leč demise členky vlády je politický akt s řadou důsledků, třeba ve vztahu premiéra a prezidenta.

Dilema Valachové zní: být loajální k předsedovi vlády a věřit ve vyjednávací schopnosti svého nástupce, nebo se držet nedokončeného úkolu i za cenu, že nahraje Zemanovi? Včera se přiklonila k první možnosti, odvolání za deset dní.

Sociální demokracie již jednou demisi Valachové prodala coby ukázku vyspělé politické kultury, kdy ministryně přebírá politickou odpovědnost za policií stíhanou náměstkyni, a zařazení zpátečky si nemůže dovolit.



Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
3. června 2017 v 6:36  

Mám obavy, že bude ministrovat ještě v opozičních lavicích v lednu 2018.

BP řekl(a)...
3. června 2017 v 21:04  

A Vy myslíte, že čssd ještě v parlamentu zasedne?

tyrjir řekl(a)...
3. června 2017 v 21:59  

Paní ministryně má, myslím, těžké dilema: Rozhoduje se mezi stupidní (stupidita je ztráta zpětné vazby) patrajnickou loajalitou ke stupidně zmatečně jednajícímu premiérovi a mezi vlastní odpovědností a zodpovědností za školský resort plynoucí z jejího ministerského slibu.

Pokud má paní ministryně opravdu čisté svědomí, přál bych si, aby to ukázala tím, že svou demisi vezme zpět a pokusí se řádně pokračovat v plnění svých povinností.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
5. června 2017 v 15:37  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
5. června 2017 v 15:47  

Bohuslav Sobotka to má spočítané - dostojí ministryně školství svému ministerskému slibu?

V zázrak, že ČSSD vyhraje volby, dneska ve straně nikdo nevěří. I příznivci současného předsedy Bohuslava Sobotky přiznávají, že volební prohra budea znamenat s největší pravděpodobností jeho konec ve vedení strany, ne-li dokonce v politice, jak se stalo některým jeho předchůdcům i z jiných stran. „Po volbách bude každý generálem, všichni se vrhnou na Sobotku, říká se, že po volbách to má spočítané,“ konstatoval další sociální demokrat pod podmínkou, že nebude uvedeno jeho jméno. A největšími kritiky budou podle něj slaboši, kteří se dnes raději schovají, protože nechtějí přijmout odpovědnost, ale pak budou nejvíc křičet, jak se to dělalo špatně. „Vedení se často opírá o ty, kteří jim přitakávají, protože z toho něco mají..."

Souhlasím a dodávám, že není pravda, že B. Sobotka tzv. sjednotil ČSSD a že ve vládě a Parlamentu důsledně prosazuje program ČSSD, jak sám prohlašuje. Naopak. Bezohledně (stupidně) manipulativním jednáním, myslím, dlohodobě prosazuje své příznivce na na různá místa, pojem sociální demokracie nahrazuje často pojmem liberální demokracie a odstavuje ty, kteří s tím nesouhlasí. Tím ho nikdo řádné nepověřil. Těch něco přes 60% hlasů, které dostal na březnovém sjezdu ČSSD, není mandát k tomu aby bez konzultace se členy strany a politickými partnery dělal to, co ve Vládě a Parlamentu ČR mnohdy dělá.

Paní ministryně školství by si, myslím, měla ještě rozmyslet, zda bude trvat na své demisi. Pokud má paní ministryně opravdu čisté svědomí, měla by to, myslím, ukázat tím, že svou demisi vezme zpět a pokusí se dostát svému ministerskému slibu a řádně pokračovat v plnění svých povinností - viz výše i jinde.


J.Týř

tyrjir řekl(a)...
5. června 2017 v 15:51  

PS: Kurzívou psaná citace je v článku, na který odkazuje nadpis předchozího diskusního příspěvku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.