Markéta Hronová: (Ne)odcházení Valachové

pátek 2. června 2017 ·

"Když prezident Miloš Zeman vetoval novelu školského zákona, seděli novináři po pozdní tiskové konferenci v kamrlíku u východu z ministerstva školství. Kateřina Valachová dovnitř strčila hlavu a rozhodně zakřičela: „Jdu do sněmovny! Pět poslanců k přehlasování veta prostě najdu“ a na jehlových podpatcích odběhla o ulici dál do dolní komory parlamentu. Urputnost, s níž hnala dál své zákony bez ohledu na to, jestli byly správné, nebo ne, ji charakterizovala po celou dobu ve funkci," píše Markéta Hronová v komentáři pro Hospodářské noviny.


Učitelé do Valachové nejdříve vkládali naděje, že po Marcelu Chládkovi přijde někdo rozumný, kdo nebude chrlit každý týden jeden nápad na „zlepšovák“. Část z nich jí ale nyní nemůže přijít na jméno. Odmítají inkluzi, vadí jim, že si v mnoha věcech nenechala poradit a nedbala na názory lidí z terénu. Někteří jí vyčítají, že různými povinnostmi školství svazuje.

„Věřím, že si mě lidé budou pamatovat jako člověka, který prosadil nejsilnější rozpočet pro školství po roce 1989,“ myslí si Valachová. To, že dokázala sehnat peníze a minimálně příslib výraznějšího navyšování platů, jí přiznávají i její kritici.

Na klid se těšili také lidé na ministerstvu, ale ten podle informací HN nepřišel. Na své podřízené měla Valachová velké nároky, často po nich chtěla nesplnitelné věci, byla velmi kritická. Jí samotné už v posledních dnech ujížděly nervy i při rozhovorech s novináři, kdy také neměla daleko k pláči. Teď tvrdí, že chce ještě ve sněmovně uhájit kariérní řád, pokud ji ale prezident odvolá 10. června, už to nestihne.

Křeslo ministra školství je pověstné tím, že se v něm nikdo moc dlouho neohřeje. Skóre Kateřiny Valachové je k dnešku 715 dní ve funkci, k tomu, aby stála v čele úřadu přesně dva roky, jí chybí 15 dní. Na jaké číslo to nakonec dotáhne?


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.