Novým ministrem školství má být Stanislav Štech

pátek 26. května 2017 ·

Premiér Bohuslav Sobotka přijal rezignaci ministryně školství Kateřiny Valachové a návrh na její odvolání poslal na Hrad. Za jejího nástupce zároveň navrhl dosavadního náměstka Stanislava Štecha.

Stanislav Štech (twitter.com)
„Mezi prioritní úkoly, které jsem mu zadal, považuji přípravu rozpočtu školství na rok 2018, kde musí být zajištěn patnáctiprocentní nárůst platů učitelů a dorovnání platů nepedagogů na úroveň zaručené mzdy a zároveň zajištěny peníze na financování regionálního školství. Dále jde o zajištění transparentní podpory sportu s důrazem na podporu dětí a mládeže a dokončení předpisů ke změnám financování regionálního školství. Za důležité považuji také dobré čerpání prostředků z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání,“ uvedl podle serveru iDNES.cz Bohuslav Sobotka.


Plánem premiéra může ale ještě zamíchat prezident Miloš Zeman. „Já budu Katku Valachovou přemlouvat, aby si to ještě rozmyslela, protože vím, že velká část odborné veřejnosti je proto, aby zůstala ve funkci,“ řekl prezident Zeman televizi Barrandov. Jednou z možností podle něj je, aby zůstala ministryní v demisi až do konce volebního období.


Zprávu ČTK a záznam tiskové konference naleznete zde
Zprávu iDNES.cz naleznete zde
Osobní webové stránky Stanislava Štecha naleznete zde
Text o Stanislavu Štechovi na Wikipedii naleznete zde
Informace na stránkách katedry psychologie UK naleznete zde
Profil Stanislava Štecha na iDNES.cz naleznete zde
 
 

15 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
26. května 2017 v 14:01  

Pan premiér dal, myslím, najevo, že v případě ministryně školství by proti záměru pana prezidenta neměl námitky. Paní ministryně by, myslím, měla ve funkci ministryně pokračovat a dostát tím svému ministerskému slibu a odpovědnosti za školství. A taky nést důsledky z toho, co v MŠMT pokazila. J. Týř

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
26. května 2017 v 22:09  

To ten pán, co když Kateřina něco zahnojila, tak on hned - tak to má být, tak je to správné??? Tak to jo, to jsme si zase teda ponohli!

Unknown řekl(a)...
26. května 2017 v 23:58  

Těch pár letních měsíců působení nového pana ministra to bude docela příjemné rozptýlení. Nový pan ministr spáchá pár kosmetických rozhodnutí. Snad se i pokusí zjednodušit obludnou inkluzivní administrativu, schválí technickou novelu vyhlášky 27/2016, která prodlouží termíny povinného objednávání klientů v PPP a SPC ze 3 měsíců na 4 měsíce, a přesune se zase do jiné funkce.
Zimní král Fridrich Falcký pobyl v Čechách asi tak stejně dlouho. Jen lze doufat, že se dějiny nebudou opakovat jako po odchodu zimního krále a že se nebudou opakovat exekuce jako na Staroměstském náměstí.

Unknown řekl(a)...
27. května 2017 v 21:39  

Paní kolegyně, to jsou jen Vaše sny. Bohužel, pan Štech stojí za inkluzí v této podobě a o kantorech se velmi nepěkně vyjádřil. Pokud se stane ministrem, tak naopak ještě přitáhne šrouby, aby se nám dýchalo ještě hůř :(

Unknown řekl(a)...
28. května 2017 v 6:55  

" o kantorech se velmi nepěkně vyjádřil" - že by to byl výraz "svoloč"? Pan Štech již skutečně dokázal, že je levicový až až. Hlavně v letech 1983 -1990. Nechť si ve "funkci" užije prázdnin a raději ať nesahá vůbec na nic.

tyrjir řekl(a)...
28. května 2017 v 21:24  


Dopustila se paní ministryně Valachová svou demisí porušení ministerského slibu?

Každý ministr české vlády skládá slib, v němž se zavazuje, že bude věrný České republice, že bude zachovávat její Ústavu a zákony, že bude svůj úřad zastávat svědomitě, a že nezneužije svého postavení.

http://m.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2013-04-24

Domnívám se, že demise paní ministryně školství na základě jí uvedeného politického důvodu je dost hrubým porušením jejího ministerského slibu. Na to, myslím, dost očividně zapomíná i pan premiér, když paní ministryni na jedné straně chválí a na druhé straně dává najevo, že pochybně odůvodněnou demisi paní ministryně hodlá přijmout.


http://www.ceskaskola.cz/2017/05/nastupce-valachove-musi-dat-do-poradku.html#comment-3088671585333501837

Pan premiér tu politicky (?) motivovanou demisi paní ministryně přijal. Paní ministryně na své demisi trvá i po rozhovoru s panem prezidentem a zřejmě hodlá, hlava nehlava (jako lvice?), nechat MŠMT svému dalšímu osudu.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
29. května 2017 v 2:57  


Věc: Upomenutí pana premiéra a paní ministryně školství

Pan premiér přijal politicky (?) motivovanou demisi paní ministryně. Paní ministryně na své demisi, která je, domnívám se, zřejmě porušením jejího ministerského slibu, trvá i po rozhovoru s panem prezidentem a zřejmě hodlá nechat MŠMT jeho dalšímu osudu.

Dovoluji si tímto jako člověk, občan České republiky, učitel důchodce, řadový člen ČSSD a jejího Klubu seniorů veřejně upomenout pana premiéra a paní ministryni školství, aby zanechali ve svých vládních funkcích zbytečného partajničení a věnovali se řádně veřejnému zájmu, jehož nedílnou součástí je dobrý osud českého veřejného školství.

S úctou k Vládě České republiky

Jiří Týř




krtek řekl(a)...
29. května 2017 v 5:16  

Pane Týři, paní ministryně přijala politickou zodpovědnost za svou náměstkyni, se kterou se dobře znala a kterou "vytáhla nahoru", ale která se ukázala neschopná nebo všeho schopná. Tudíž paní ministryně naplnila slib a odstupuje. Pokud by tak činili i jiní, když na to přijde, jenom dobře.

tyrjir řekl(a)...
29. května 2017 v 5:51  

Myslím, že hlavní politická i právní zodpovědnost paní ministryně je jiného druhu a že vyplývá z jejího ministerského slibu. Kdo se stane ministrem, měl by něco vydržet a, pokud má čisté svědomí, neházet flintu do žita při prvním méně podstatném klopýtnutí - méně podstatném, než je například nedbalost v dalších mnohem podstatnějších věcech, o kterých jsme tu v posledních dvou létech často diskutovali. I to bych možná pochopil, kdyby důvod svého odstoupení paní ministryně nerozšířila o, domnívám se, okopávání kotníků bývalému místopředsedovi vlády. Tahle moje výhrada patří i panu premiérovi. Vrcholoví, vládní, politici mají, myslím, věcně řešit resortní problémy a ne se mezi sebou hašteřit. O to jsem je svým upomenutím požádal. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
29. května 2017 v 6:07  

Ministr Vlády České republiky má svoje jasně určené povinnosti, což obnáší i odpovědnost vůči resortu, ostatním členům vlády, Parlamentu atd. Domnívám se, že zodpovědnost paní ministryně školství by se měla projevit tím, že dostojí svým ministerským povinnostem a odpovědnosti. K těmto povinnostem a odpovědnosti, myslím, partajní hašteření nepatří.

tyrjir řekl(a)...
29. května 2017 v 17:39  

Valachová: Asi jsem to neměla pokládat a byla bych v klidu

tyrjir řekl(a)...
29. května 2017 v 17:42  

Myslím, že paní ministryně i pan premiér mají stále příležitost své chyby napravit. Ty, které si přiznávají i nepřiznávají.

Unknown řekl(a)...
30. května 2017 v 15:03  

Hlavní město Praha a Konfederace politických vězňů ČR si Vás dovolují pozvat na pietní shromáždění k uctění památky
obětí komunismu v úterý 2 7. června 2017 v 10:00 hodin u Pomníku obětem komunismu na Újezdě

Doufám, že na pietní shromáždění k uctění památky obětí komunismu dorazí i nový ministr školství a dlouholetý člen KSČ (1983–1990) pan prof. PhDr. Stanislav Štech, CSc. a pronese dojemný projev o době útlaku a komunistické zvůle doby minulé.

tyrjir řekl(a)...
31. května 2017 v 9:57  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
31. května 2017 v 10:00  

MŠMT právě zveřejnilo na Twitteru Schéma Kariérního řádu pro učitele, který je teď projednáván v Senátu. V KS02 je taxativně vyjmenováno osm koordinátorských, metodických a poradenských pracovních "vyšších" pozic. Není tam pozice týkající se paní ministryní avizované podpory metodických kabinetů. Je to, myslím, další jasný důkaz, že horizontální profesní rozvoj dvou třetin (čitelů působících v rámci KS01 a KS02 je hrubě zanedbán. J.Týř

https://mobile.twitter.com/msmtcr/status/869818681328640000

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.