Zkoušky měly přijetí na školy ztížit. Uspěli ale i žáci s 15 body ze sta

pondělí 15. května 2017 ·

„Jediným kritériem pro nás bylo, aby žák zkoušku vykonal. Nepřišla jen jedna dívka, jinak všichni test psali. Dříve jsme přijímali jen podle prospěchu, teď nám to akorát zamíchalo pořadím,“ popisuje změnu oproti loňskému roku Kateřina Mrvová, ředitelka Středního odborného učiliště U Krbu v Praze. Reportáž Hospodářských novin se vrací k jednotným přijímačkám na střední školy.


Jednotné testy připravila ministerská organizace Cermat, jež má na starosti i maturity. Kolik bodů stačí na přijetí, ale určovali sami ředitelé, řada z nich tak žádnou hranici nestanovila.

„Nevzali jsme opravdu jen pár nejhorších. Ale viděl jsem, že řada škol neměla ani jednoho nepřijatého,“ uvádí ředitel Střední průmyslové školy Třebíč Zdeněk Borůvka. Na přijetí do oboru mechanik elektrotechnik u nich stačilo 15 bodů ze 100, na autotronika 16 bodů. Podobné to bylo také na ostatních učebních oborech s maturitou.

Ředitelé musí zveřejňovat počet bodů nejlepšího a nejhoršího přijatého žáka. Pohled na výsledkové listiny na několika školách prozradí, že jednotné přijímací zkoušky v této podobě nepomohou k tomu, aby na školy s maturitou nebyli přijímáni žáci, kteří nemají schopnosti maturitu udělat. „Testy nejsou špatné, ale v situaci, kdy je hodně škol a málo žáků, jsou zbytečné a administrativně zatěžují školy,“ míní ředitel Borůvka.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. května 2017 v 11:09  

15 bodů je více než nula. Je to dobré. Budeme mít kvalitní automechaniky (autotroniky) a někteří místní diskutéři pak mohou jezdit do autoservisů s dobrým pocitem, že mladý člověk se našel. Jestli jim najde i závadu na autě, to snad nebude tak důležité.

Nejde o kvalitní auto, ale o kvalitní život přece!

Hezké opravy všem!

mirek vaněk řekl(a)...
15. května 2017 v 14:02  

Když si přečtu o učebních oborech z maturitou, to mi stačí, abych věděl, že to jsou "odborníci".
Když ještě objevují Ameriku,že přijímačky nezabrání přijetí nevzdělanců, tak to je čtenářský a učitelský masochismus.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.