Petr Chaluš: Končí ministryně s emocemi

pondělí 15. května 2017 ·

Petr Chaluš bilancuje v Deníku referendum úspěchy a chyby, kladné i méně chvályhodné počiny odcházející ministryně školství Kateřiny Valachové, která působila ve svém úřadě necelé dva roky.


Petr Chaluš (muni.cz)
Ačkoli zdánlivě každý nový ministr v poslední době trpí syndromem hyperaktivity, ne každá (hyper)aktivita je z jeho či její hlavy. Ani Kateřina Valachová zřejmě nedokázala kontrolovat všechna zákoutí svého úřadu a omezit tlak zájmových skupin na personální obsazování a tvorbu zákonů. Představme si ministerstvo jako budovu staré továrny se stovkami zákoutí, tedy skupin, odborů a oddělení. Továrnu plnou různorodých dlouholetých procesů, kde pod pavučinami v temném krajním křídle najdete i správu sportu.

Jak lze po nekončících odhaleních korupčních případů uvěřit, že na tomto úřadě jde primárně o děti, o rodiče, o učitele, a ne o to, jak si která skupina dělí peníze a vliv? Kateřina Valachová pravděpodobně nenesla podíl na vytváření korupčního prostředí, nebyla však nejspíš schopna radikálně změnit strukturu úřadu, odmítnout tlaky silných zájmových skupin, a to nejen týkající se sportu.

Například nedávná novela zavádějící jednotné přijímací zkoušky a povinnou maturitu z matematiky byla silně prosazována i skupinami s velmi netransparentními zájmy. Za některými souvisejícími propagačními hesly se lze dopátrat mimo jiné i snahy směřovat část českých dětí na dráhu levné nízce kvalifikované pracovní síly. Navíc Cermat, organizace spojená s touto nejproblematičtější změnou byla i za Kateřiny Valachové řízena stále stejně. Navzdory důkazům o špatném hospodaření a následné medializaci byl v konkurzu potvrzen stávající ředitel. To představuje jeden z důkazů, že ministryně měla na některé části své agendy jen slabý vliv. Jinde byla naopak autentická, například v případě její rozsáhlé inkluzivní reformy.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

krtek řekl(a)...
15. května 2017 v 10:14  

Nemohu si pomoci, ale podle mne je pan Chaluš grafoman. Jeho články na Deníku Referendum jsou bez diskuse. I tenhle článek říká v naředěné formě to, co říká EDUin.
---
Jedna faktická výtka - myslíte si, že se ve školách učí tak špatně a že jiné vzdělávací způsoby jsou tak nedostupné, že neexistují tisíce žáků se zájmem o technické obory, kde by mohli najít vhodné uplatnění i s dobrým finančním ohodnocením? Jak se uživí absolventi humanitních oborů pro mne mnohdy velmi podivných zaměření?
A proč takový odpor proti učilištím, když ty fabriky s nejmenšími platy nakonec nepotřebují ani vyučené, ale jen zaučené?

Eva Adamová řekl(a)...
15. května 2017 v 10:20  

Zase jsou tam hlavně vypíchnuté přijímačky. Jistě jednotné přijímačky jsou sice nepříjemné a administrativně náročné, ale to jen moucha proti nárůstu administrativy související s inkluzí a se škodami, které unáhlená inkluze prováděná bez finančního, materiálního a personálního zabezpečení způsobí.

Unknown řekl(a)...
15. května 2017 v 12:39  

Zvláště inkluze po českém způsobu se "dostane" do učebnic dějepisu. Jen doufám, že si to v budoucnu dokáže alespoň část společnosti ještě přečíst.

Unknown řekl(a)...
16. května 2017 v 1:17  

věcné konstatování paní ministryně:
"z ministerstva se neztratila ani koruna,všechny peníze jsou na účtech"
nevěcné konstatování: "obvinění manipulovali s půlmiliardou kč"

Unknown řekl(a)...
16. května 2017 v 1:18  

oni se s těmi penězi jenom mazlili

Unknown řekl(a)...
16. května 2017 v 1:23  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.