Sokolovská gymnazistka zvítězila v národním kole evropské dějepisné soutěže

úterý 9. května 2017 ·

Byly to takřka zapomenuté osudy lidí, kteří kvůli nesouhlasu s poválečným vývojem skončili v uranových dolech. V rámci soutěže Eustory je připomněla šestnáctiletá studentka 5. A sokolovského gymnázia Markéta Šteklová. Se svou prací nakonec desátý ročník národního kola evropské dějepisné soutěže Eustory vyhrála. Jednou z cen je právo účastnit se summitu v Berlíně, na který se sjedou vítězové z řady evropských zemí. Rozhovor se studentkou přináší server iDNES.cz.

V rozhovoru padnou i tyto otázky a odpovědi:

Markéta Šteklová (ustr.cz)
Co je Eustory za soutěž?

Je určená pro studenty středních škol, kteří pátrají po regionálních událostech 19. a 20. století či zajímavých osudech místních lidí. Soutěžící si mohli zvolit jakoukoli osobnost a odhalit její minulost, případně zjistit, jak konkrétní událost utvářela historii. Muselo se ale jednat o dosud neobjevenou, nikde nepublikovanou věc, která musela být skutečně autentická.

Jaké téma jste si zvolila?

Zaujal mne takzvaný třetí odboj na Sokolovsku. Konkrétně jsem se zaměřila na popsání jednoho prakticky neznámého případu politické perzekuce z 50. let, jenž byl v archivních materiálech označen jako „Michal Kičera a spol.“

O co šlo?

Jednalo se o skupinu, kterou zčásti tvořili vojáci sokolovské posádky, propuštění po únoru 1948. Ti nebyli spokojeni s novými poměry a hodlali navázat kontakty se západními organizacemi. Za tím účelem se pokusili sestavit vysílačku, vytvořili letáky, sháněli spolupracovníky a prostředky na další činnost.

Jak dlouho jste na tématu pracovala?

Asi půl roku. Bylo to docela náročné, jezdili jsme s panem učitelem několikrát i do archivů v Praze. Navštívili jsme Národní archiv, Archiv bezpečnostních složek a Vojenský historický archiv.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.