Ministerstvo školství: Resort s rychle rotujícími ministry. Kateřina Valachová vydrží přes 700 dnů

čtvrtek 11. května 2017 ·

„Sedmnáct lidí. Právě tolik osob vedlo od vzniku České republiky ministerstvo školství. Poslední z nich, Kateřina Valachová, jež k dnešku pracuje v úřadu teprve 694. den, svou práci rovněž nedokončí. Nejdéle – přes čtyři roky – vydržela v čele Petra Buzková (ČSSD). Dvouleté působení Kateřiny Valachové bylo po divokých letech s Josefem Dobešem (Věci veřejné) a Marcelem Chládkem (ČSSD) spíše ve znamení zklidnění. A přisypávání peněz,“ píšou Lidové noviny.

Kateřina Valachová (repro ČT)
Za vedení Valachové se změnil školský systém od mateřských školek až po maturity. Nejvíce rodiče i ředitelé škol řešili společné vzdělávání běžných žáků s těmi se speciálními vzdělávacími potřebami – onu třaskavou inkluzi.

Ministryně proto jela na turné po krajích a školám vysvětlovala, že nejde o žádnou revoluci, že většina takových dětí beztak do běžných škol dochází. I když čísla její slova potvrzují, bez problémů se start inkluze neobešel. Resort například připouští, že poradny, jež mají žáky rediagnostikovat, v současnosti nápor dětí nestíhají.

Když se premiér s Valachovou sešel loni na konci listopadu k bilanční schůzce, chválil ji. „Má slušně našlápnuto a věřím, že dotáhne řadu věcí skutečně do konce,“ řekl Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kromě financování regionálního školství hovořil i o platech učitelů. Ty hodlala zvýšit až na 130 procent průměru v ČR: „Soustavně hovořím o nárůstu deseti procent po dobu tří let. Naši učitelé si to zaslouží a chceme, aby naše děti učili ti nejlepší,“ říkávala a chtěla, aby kantoři dosáhli v roce 2020 průměrné odměny 43 tisíc korun.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
11. května 2017 v 9:31  

Valachová zklidnila školství? No toto? To jsem hned klidnější.

Unknown řekl(a)...
11. května 2017 v 12:06  

Kateřina začala devastovat české školství ve velkém.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.