Zdeněk Sotolář k rezignaci ministryně: MŠMT vytrvalé odmítá otevírat širší debatu s učitelskou veřejností a brát učící učitele jako skutečné partnery.

čtvrtek 11. května 2017 ·

Zdeněk Sotolář z Učitelského profesního sdružení odpovídá v anketě České školy, která se týká působení Kateřiny Valachové na pozici ministryně školství. Oslovili jsme učitele i teoretiky s následujícícmi otázkami: 1) Jak obecně hodnotíte ministerské působení Kateřiny Valachové? Patřila mezi lepší nebo horší ministry/ministryně školství po roce ´89? (Ostatně - koho považujete za nejlepšího ministra/ministryni školství v tomto období?) 2) Převažují v rámci jejího působení na ministerstvu pozitiva? Jaká? 3) Převažují negativa? Jaká? 4) Případný další osobní komentář...

Zdeněk Sotolář:

Zdeněk Sotolář (archiv autora)
Paní ministryně Valachová určitě patřila k těm výraznějším ministrům školství. Bohužel ani její působení na Karmelitské nepřerušilo neblahou tradici: MŠMT vytrvalé odmítá otevírat širší debatu s učitelskou veřejností a brát učící učitele jako skutečné partnery. I paní Valachová se raději obklopovala buď osvědčenými přikyvujícími partnery (jako třeba ČMOS), nebo si vyrobila přikyvující partnery nové (jako třeba ČOSIV).

Práci ministryně Valachové poznamenal škodlivý spěch, který jí neumožnil věci řádně dokončovat. Jakoby jí stačila čárka za splněný úkol a sběr politických bodíků. Nejaktuálnějším a snad nejkřiklavějším příkladem je tzv. kariérní řád, který je nejenom nesmyslný, ale navíc nedodělaný polotovar.

Naopak jsem ocenil odvahu paní Valachové, když odmítla podpořit spisek jedné neziskovky a nechala na uvážení učitelů, zda jej ve škole využijí. Nelze také popřít její snahu alespoň částečně napravovat nedůstojné učitelské platy. Bylo „dojemné“ sledovat, jak se s panem Dobšíkem trumfovali, čí je to vlastně zásluha.

P. S. Dodnes mi paní ministryně dluží odpověď z televizní debaty, co přesně budou dělat asistenti, když učit vlastně nemohou.


V anketě už odpovídali Josef Soukal a Jana Karvaiová 

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. května 2017 v 12:13  

Byl to buldozer s pochroumanou řídící jednotkou, kterému chyběla zpátečka a zpětná zrcátka. Zařadila se mezi nejvíce nenáviděné ministry školství po roce 1989. "Trenér" Bohouš a "šéftrenér" (jeho nejbližší poradce) si to uvědomili příliš pozdě. Začali totiž ztrácet voličské hlasy pedagogické veřejnosti a nějak to neustáli.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.