Policie o Peltovi a náměstkyni: Měli k sobě velmi blízko a půlmiliardu porcovali v pronajatém bytě

čtvrtek 11. května 2017 ·

O dotačních stamilionech pro české sportovce se podle kriminalistů nerozhodovalo v kancelářích ministerstva školství, ale v soukromém bytě. Jak vyplývá z policejních dokumentů, které získal Radiožurnál, v centru Prahy ho pronajal šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta. A scházel se v něm s ministerskou náměstkyní Simonou Kratochvílovou. Blízká spolupracovnice ministryně školství dotace údajně rozdělovala podle Peltova přání a podle detektivů tak způsobila škodu téměř půl miliardy korun.


Oba hlavní aktéry společně s Kratochvílové podřízeným Zdeňkem Břízou a fotbalovou asociací policie minulý týden obvinila. V obvinění policisté podrobně popsali vztahy mezi jednotlivými hráči, jako klíčový označují právě ten mezi Peltou a náměstkyní.

Skupinu policisté sledovali od loňského listopadu, pořídili desítky hodin odposlechů, štěnice například schovali ve zmiňovaném bytě. "Vyhodnocením záznamů bylo zjištěno, že Kratochvílová Peltovi mimo oficiální pracovní kontakt zasílala informace o připravovaném znění dotačních programů a o jejich schvalování na poradách vedení," píší detektivové.

Šéf fotbalové asociace a náměstkyně se údajně domlouvali například na tom, jak rozdělit takzvané investiční dotace pro rok 2017 v celkové výši 454 milionů korun. A to ještě předtím, než vůbec zasedla expertní komise ministerstva školství, která o nich rozhoduje.


Celý text naleznete zde

13 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
11. května 2017 v 9:29  

S tím už mají Rathovci zkušenosti. Jak vidět medvěd se neporcuje jen v parlamentu, ale i v malém v soukromí.

Unknown řekl(a)...
11. května 2017 v 10:05  

Staňte se členem ČSSD a ovlivňujte svět kolem vás.

Michal Komárek řekl(a)...
11. května 2017 v 10:18  

Paní Janáčková, nevím, zda to myslíte jako vtip, nicméně: Do diskuse na ČŠ politická propaganda nepatří. Děkuji! Hezký den! (Pro ty, kteří případně hned začnou hlasitě a ironicky tvrdit, že tady politickou propagandu dělám, předem upozorňuji, že tady mám na mysli kategorii "politická" v užším slova smyslu, tedy to, co se týká politických stran A že o tom, co je to "politika" v širším slova smyslu, a co je to "propaganda" jistě můžeme diskutovat :-)

Eva Adamová řekl(a)...
11. května 2017 v 10:28  

On je Pelta členem ČSSD? A tuším ani Kratochvílová není členkou. Jestli ono to nebude spíše morálním profilem jednotlivce než členstvím ve straně.

Mne by spíš zajímalo, kde Kača tu kaču vzala.

Unknown řekl(a)...
11. května 2017 v 10:37  

Malý pane redaktore,
uvedená věta není pochopitelně míněna jako politická propaganda.
Je to pouze jedno z hesel ČSSD, které je zdůrazněno v kontextu se současnou kauzou náměstkyně MŠMT.
Přeji Vám daleko krásnější den, než ten můj můj.
S pozdravem
Jiřina Janáčková

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. května 2017 v 10:42  

"Do diskuse na ČŠ politická propaganda nepatří. "

No to mě ...

Chcete konstruktivně? Začněte u sebe hezký dne.

Simona CARCY řekl(a)...
11. května 2017 v 11:26  

Do diskuse na ČŠ politická propaganda nepatří.....? Pane šéfredaktore...!

A že tady Zlatušku necháváte dělat politiku jako prase vám nevadí, že to tady zaplevelujete multikulti zločinnou ideologií, genderovými nesmysly, to není politika v užším smyslu? Vy jste sem politiku zatáhl tak, že nejdou zavřít dveře.

Unknown řekl(a)...
11. května 2017 v 12:04  

A já si naivně myslel, že tato vláda má kostlivců ve skříni minimálně. Opak je pravdou. A ještě k inkluzi po českém způsobu. Koalice ji protlačila hlasy KDU-ČSL, ČSSD, ANO. Pánové a dámy si nemají co vyčítat. Rathovy krabice od vína jsou mimořádně populární i v současnosti. Ti lidé jsou nepoučitelní. Vládní strany budou v říjnu odcházet s velkou bolestí hlavy. Až na lidovce, ti v tom umějí chodit za každého režimu.

Michal Komárek řekl(a)...
11. května 2017 v 13:04  

Nějaký příklad toho, že "tady Zlatuška dělal politiku jako prase"? Děkuji! Hezký den!

krtek řekl(a)...
11. května 2017 v 13:39  

Vidíte, pane Komárku, vidíte. Nelze. Mimochodem pan Pelta je zastupitelem za ODS.

RP řekl(a)...
11. května 2017 v 14:04  

Včera jsem chvilku sledoval jednání v parlamentu, pan Zlatuška se tam vyznamenal jako politik tvrdého ražení, velmi mě zklamal... Takže to je jasný příklad chování pana Zlatušky... Je pravdou, že politické článečky se tady zveřejňují často, demise nedemise tady snad patří? To jsou informace pro občany, ne jen pro učitele, školy....

tyrjir řekl(a)...
12. května 2017 v 3:15  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
12. května 2017 v 3:21  

Vzhledem k tomu, že svou demisi paní ministryně odůvodnila vládní krizí, sem na Českou školu diskuse o vládní krizí, myslím, docela patří. Pro mě byl mimo jiné v tom sněmovním projednávání 10.5.2017 zajímavý i příspěvek poslance J. Faltýnka:

...Místo toho, aby pan premiér svolal koaliční jednání a problémy si s koaličními partnery vyříkal z očí do očí, tak jak to bylo třeba dneska ráno, bohužel pozdě, tak raději přes média vyzýval svého kolegu vicepremiéra, aby odstoupil. 2. května pan premiér vystoupil na tiskové konferenci s oznámením, že vláda podá demisi. Už to tady zaznělo několikrát, mně osobně je to velmi líto, protože tímto krokem vlastně označil a dehonestoval práci té vlády za celé funkční období. Dobře. Bylo to jeho rozhodnutí, které sice s nikým nekonzultoval, ale bylo to rozhodnutí premiéra, a pak se začaly dít divy v naší zemi. Hned druhý den, ve středu ráno, policie rozjela rozsáhlou akci související s dotacemi do českého sportu, do které je zapletena sociální demokracie. Potenciální dotační podvod v řádu stovek milionů korun, ve kterém figuruje náměstkyně a kamarádka paní ministryně Valachové a další lidi. ... V ten samý den se objevily ilegální sestříhané nahrávky odposlechu Andreje Babiše, které pořídil jeden novinář. Následně ale už nikdo nechtěl řešit, co se odehrálo na Ministerstvu školství a v jiných sportovních organizacích, ale to, co říká pan Babiš na těchto ilegálně pořízených nahrávkách. To je geniálně jednoduché. Lépe bych to nevymyslel, ale nenechme se zmást, přátelé. Nenechme se zmást, vážení občané. Razie na Ministerstvu školství není jediný problém, který je potřeba v tuto chvilku překrýt...

http://www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot/058schuz/s058008.htm#r4

Dále viz třeba chronologie dne, kdy paní ministryně ohlásila svou demisi:

https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/den-kdy-mel-zeman-odvolat-babise-treti-nahravku-povazuji-politici-za-skandalni-31140?amp

Myslím, že se paní ministryně se svou demisí buď unáhlila, nebo k ní byla z nějakého mně neznámého důvodu (někým nebo něčím) donucena. S panem premiérem si, myslím, co se týká zmatečnosti jednání, mohou docela podat ruce.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.