Linka bezpečí v době youtuberů. Na děti jsou dnes kladeny neuvěřitelné nároky, říká její šéf

úterý 9. května 2017 ·

„Na dnešní děti jsou kladeny neuvěřitelné nároky. Doba se významně proměnila. Dnešní problémy více než v minulosti souvisí s online světem," vysvětluje vedoucí nonstop linky Peter Porubský. Reportáž o práci Linky bezpečí přináší server Aktuálně.cz.

Peter Porubský (repro ČT)
"Když jsme byli mladí, naše vzory byly přilepené na stěnách, vzhlíželi jsme k plakátům. Dnešní děti jsou ale v naprosto jiné situaci. Youtubeři jsou populárními hvězdami dnešní doby. Nežijí však na míle daleko v Hollywoodu, ale jsou spolužáky, vrstevníky dětí, které nejsou tak známé, jsou průměrné. A to je ten problém. Dnes je popularita, krása a ideál součástí každodenního života. Jeví se jako přirozená," doplňuje Porubský.

Jenže to vede k tomu, že na méně "úspěšné" děti číhají úzkosti a frustrace. Děti minulé generace žily daleko v menších komunitách, ve školních družinách nebo v malých kolektivech a nebyly součástí tak velké masy. Z tohoto pohledu je na dnešní děti vyvíjen obrovský tlak. Dnes už není úspěšný ten, kdo vstřelí deset gólů, ale kdo nasbírá více odběratelů na Youtube nebo více lajků na Facebooku.

Linka bezpečí funguje nonstop 24 hodin a denně vyřídí okolo 500 hovorů, ročně 179 tisíc. Jsou však situace, kdy se toto číslo mnohonásobně zvýší. Takovou nestandardní situací byl například den, kdy do Česka "připlula" Modrá velryba. Tedy internetový mýtus, kterému špatně porozuměla i policie a vydala před ním varování. Důsledkem byla panika mezi rodiči i dětmi.



Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
9. května 2017 v 7:41  

Kdo klade na ty děti ty tzv. neuvěřitelné nároky? Nepodílí se na tom náhodou média? Není to náhodou důsledek nevýchovy, nesmyslu života. V okamžiku, když mladý člověk nemusí řešit podstatné problémy, pak i hloupost se zdá otázkou života a smrti.
Všichni děti ujišťují, jak je život jednoduchý a jak nemusí nic dělat, že se o ně někdo postará. A když nejsou in a cool, tak je to tragédie.

Jirka řekl(a)...
9. května 2017 v 15:05  

Souhlasím s panem Vaňkem. Jen bych poopravil to všichni.
Vymykají se i ti, kteří jsou na zdejším webu cenzurování nebo vychováváni k tomu správnému cool a in.
Rád bych kolegům z Linky bezpečí jako učitel pomohl, ale některé děti už nejsou schopny naslouchat, povídat si o čemkoli a ptát se. Mají mnohem víc, než ke spokojenému životu potřebují. Díky Tajnému vím, že je to jenom moje chyba, ale maminka říkala, že ani kuchař se nezavděčí všem. Kdyby byl hlad, pak by byl mnohem úspěšnější. Od alternativních škol, kam odešla většina vynikajících učitelů, pomoc také nečekám. Jsou tu dnes proto, aby rozvíjeli motivované a bohaté a v lepším případě hendikepované. Nevychované děti by narušily harmonii. Rodina už je podepřít a zachránit nedokáže, i když fyzicky existuje. Zbývá jen Linka bezpečí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.