PRO A PROTI: Byla letošní témata maturitní slohovky pro studenty vhodná?

sobota 15. dubna 2017 ·

Témata letošní slohové části maturitní zkoušky, kterou studenti psali ve středu, považuje část učitelů českého jazyka za nevhodná. Podle společnosti Cermat, jež zadání připravuje, jsou však srovnatelná s uplynulými roky. Argumenty hájící zadaná témata pro iDNES.cz shrnul ředitel Cermatu Jiří Zíka. Kritický postoj k zadání naopak vysvětlila středoškolská učitelka českého jazyka Dagmar Benovičová.

Jiří Zíka:

Jiří Zíka (repro ČT)
Z uplynulých let tedy víme, že žádné ze zadaných deseti témat není vyloženě nevyhovující. Uvidíme však, jak se k nim postavili letošní maturanti - která témata si nejčastěji volili, a kterým se naopak vyhýbali. Na základě toho potom budeme moci relevantně hovořit o tom, jestli jsou témata odtažitá od současných mladých lidí, nebo ne. Uvidíme, jak se například postavili k sci-fi vyprávění. Možná to bude mezi oblíbenými tématy, ale možná také ne, přestože se zdá, že je sci-fi současné generaci blízké.





Dagmar Benovičová:

Dagmar Benovičová (obeclouka.cz)
U nás na střední průmyslové škole je pojetí českého jazyka trochu jiné než třeba na gymnáziích. Podle mého názoru v zadání písemných prací převažovala nešťastná a náročná témata...

V nabídce jsou také dvě vypravování. Když jsme je ale včera po písemkách se studenty probírali, říkali, že zadání nerozuměli. U jednoho vypravování je napsáno „vypravování rozvíjející výchozí text“ a u druhého „vypravování navazující na výchozí text“. Studenti si nebyli jistí, jaký je mezi tím rozdíl. Navíc ani jedno téma vypravování nesouvisí s jejich běžným způsobem života. Jedno z nich je sfi-fi vypravování o monstrech a druhé o cestování v Amazonii.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
15. dubna 2017 v 11:23  

Já nevím, aby byli všichni spokojení, mělo by to asi vypadat tak, že se studenta budeme ptát: "Jaké tématko si milostpán student ráčí přát?" Když individuální přístup, tak individuální přístup se vším všudy.

Karel Lippmann řekl(a)...
15. dubna 2017 v 14:11  

Student zajisté není "milostpán student", není ale ani materiál k obrábění.

Pro srovnání dva citáty z různých dob:
George Monbiot o učitelích (2017): "Jsou vyčerpaní z přepracování a duchamorného režimu standardizace, neustálého testování a hierarchické kontroly. Čím méně mají prostoru pro vlastní iniciativu, tím více jsou voláni k zodpovědnosti za chyby, které spočívají v selhání systému."

Karel Čapek (1935): "Praví, uvědomělí lidé Mločího Věku už nebudou mařit svůj čas hloubáním o Podstatě Věcí, budou mít co dělat jenom s jejich počtem a hromadnou výrobou. Celá budoucnost světa je v tom, aby se pořád zvyšovala výroba i konsum, pročež musí být ještě více Mloků, aby mohli ještě víc vyrobit a sežrat."

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. dubna 2017 v 19:59  

Dnes jsem se zeptala kamaráda svých dětí, jaké byly písemky z češtiny.
"Brnkačka - když máš napsat něco o 200 slovech, to by musel napsat i pitomec." - autentická výpověď studenta gymnázia

Pavel Doležel řekl(a)...
15. dubna 2017 v 20:02  

Pane Lippmanne, dokážete psát i vlastní myšlenky?

BP řekl(a)...
16. dubna 2017 v 0:39  

Po opravení a ohodnocení prvních 25 slohových prací, musím souhlasit s názorem "brnkačka".
Jsem překvapena, kolik studentů si vybralo sci-fi vyprávění. Tady rozhodně malou fantazií studenti netrpí. Trochu hůř dopadá druhé vyprávění z pralesa. Jde spíše jen o popis děje s mizernými a banálními zápletkami. Zpráva o vodácích zatím excelentní. I úvaha o trestní odpovědnosti mladistvých studenty zaujala a není špatně zformulována. Nešťastný ale asi zůstane Ladův obrázek jako prostý popis, ale naštěstí si ho téměř nikdo nevybral, stejně tak jako charakteristiku některé z ženských literárních postav. A referát o národním obrození asi také nikdo nepsal. Na úřední dopis jsem ještě nenarazila, o prokrastinaci jsem rovněž zatím nečetla. Fejeton a referát psalo údajně tak málo studentů, že je opravuje jen expertní tým.

Tajný Učitel řekl(a)...
16. dubna 2017 v 16:00  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.