Sebevražedná internetová hra Modrá velryba možná neexistuje. Každopádně je nebezpečná

sobota 15. dubna 2017 ·

Policie varuje před sebevražednou internetovou hrou Modrá velryba a vyšetřuje v té souvislosti nejasná úmrtí dětí. Experti tvrdí, že hra ve skutečnosti neexistuje, ale dodávají, že „fenomén“ je nebezpečný a že rodiče a pedagogové by měli děti poučit a varovat. Laik se ve změti informací nemá šanci vyznat... Přinášíme stručný přehled textů o „Modré velrybě“.

Server Aktuálně.cz napsal:

Internetová hra Modrá velryba už dorazila i do Česka. Hráči, zejména děti, plní nejrůznější přání administrátora a vítěz poté na jeho nařízení musí spáchat sebevraždu. Hra, která si už ve světě vyžádala desítky obětí, se rozšířila především v rusky mluvících zemí. Policie už podniká kroky, aby šíření hry na českém internetu zabránila.

"Po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že se tato hra opravdu vyskytuje na území České republiky, a bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež," řekla policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

Server iDNES.cz napsal:

Hra Modrá velryba, která děti navádí k sebevraždám a před kterou ve čtvrtek varovala policie, ve skutečnosti neexistuje. Je to hoax, tedy mystifikační informace. Tvrdí to manažer pro internetovou bezpečnost v Seznam.cz Martin Kožíšek a vedoucí projektu E-bezpečí z Univerzity Palackého Kamil Kopecký.

Server lidovky.cz napsal:

Děsivá internetová hra s názvem Modrá velryba se podle policie dostala z rusky mluvících zemí i do českého kyberprostoru. V souvislosti s ní podle oficiálního prohlášení prověřuje několik nedávných úmrtí dětí. S nebezpečnou hrou, která děti údajně ve finální fázi donutí k sebevraždě, se však ve světě zatím věrohodně nepodařilo spojit ani jednu podezřelou smrt. Je skutečná? O co v ní údajně jde? A co by měli dělat rodiče, kteří se bojí o své děti?

Server tiscali.cz napsal, (z daného přehledu jde o článek, který problém vysvětluje nejkomplexneji a nejsrozumitelněji):

Strašidelný příběh o nebezpečné hře Modrá velryba je částečně založen na reálných událostech, na které se jako na sněhovou kouli valící se internetem nabalil smyšlený balast.


  Citované texty: Aktuálně, iDnes, lidovky, tiscali

6 komentářů:

RP řekl(a)...
15. dubna 2017 v 8:55  

"Spíše než poplašným zprávám by se rodiče měli věnovat svým dětem, aby jejich ratolesti trávily méně času brouzdáním na internetu a hledáním dobrodružství, které může vést k tragickému konci. Skutečně vražedný je totiž nezájem blízkých, kterému citlivá dětská psychika leckdy nedokáže čelit." - citace, která vyjadřuje i můj postoj.

Unknown řekl(a)...
15. dubna 2017 v 15:28  

Máte pravdu, ale vidím v tom ještě jiné vlivy. V případě sebevražd mladých lidí tam dozajista jde o narušenou psychiku (nutně to nemusí být vlivem internetu), možná i nějaké genetické předpoklady. Navíc tady vidím "generaci ztracených", která má naprosto všechno a jeden neúspěch, třeba v lásce, okamžitě řeší tímto protestem. Ale určitě nepodceňuji to, že rodiče nemají v současné době (vše je zaměřeno na výkon, tedy i pracovní proces, jak uživit rodinu) na své děti dost času. Vše svádět na Modrou velrybu je jednoduché řešení složitého problému.

Unknown řekl(a)...
15. dubna 2017 v 18:25  

Problém je v tom, že taková Modrá velryba má dnes snadnou práci. Ať se hra jmenuje jakkoliv snadno je schopna zmanipulovat mládež. Mladí nepřemýšlí a věří médiím a elektronice mnohdy slepě. Stačí jen lump, který situaci zneužije. Rodiče tomu nezabrání. Nejsou in a nemají čas. A nikdo jiný nemá právo situaci kontrolovat. Je to mnohem větší problém, než to vypadá. Bude hůř.
Jediné, co tomu může zabránit je akcent na vzdělanost mladých a smysluplné trávení volného času.

Eva Adamová řekl(a)...
16. dubna 2017 v 13:53  

A jak nebezpečná by teprá byla, kdyby skutečně existovala!!!

Jiri Janecek řekl(a)...
16. dubna 2017 v 21:10  

Nevím, přijde mi to, že ty úryvky jsou celkem rozporné. A tam není žádný Blesk ani PL...
Nechtěli by se k tomu vyjádřit ti mudrcové, co furt žvanijou o tom kritickém myšlení nebo mediální výchově?
Strachota, Kartous...

RP řekl(a)...
16. dubna 2017 v 21:15  

Na e-bezpeci.cz jsou celkem přehledné informace, nestraší, vysvětlují...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.