Mezinárodní testy prověří, zda žáci odhalí fake news. Česko se jich ale nezúčastní

pátek 31. března 2017 ·

„Když dříve studenti potřebovali něco vědět, podívali se do encyklopedie a mohli věřit tomu, že to, co se tam dozvědí, je pravda. Ale dnes jdou na Facebook nebo nějakou webovou stránku, a tam to tak nefunguje. Musí umět rozlišit, zda to, co se tam dozvědí, je pravdivé,“ říká Andreas Schleicher, ředitel odboru vzdělávání OECD. V roce 2018 přibude schopnost odhalit fake news k mezinárodnímu testování patnáctiletých žáků PISA. Testy ze čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti doplní také takzvané globální kompetence, v jejichž rámci se vyzkouší i odhalování fake news. Připomínají Hospodářské noviny.

Tereza Vodičková (obcankari.cz)
Česká republika se ale do testů prověřujících schopnost žít v globalizovaném světě – a tedy i odhalování nepravdivých zpráv – nezapojí. „Je to otázka priorit. Jednotlivé země si testy vybírají, my se nezúčastníme hlavně z finančních důvodů. Každá část stojí poměrně velké peníze,“ uvádí Ondřej Andrys, náměstek vrchního školního inspektora.

Prověřovat, jak si čeští studenti poradí s falešnými zprávami, by ale místopředsedkyně sdružení Občankáři a učitelka Tereza Vodičková považovala za užitečné. „Ve školách se má učit mediální výchova, ale je to takzvané průřezové téma. To znamená, že když se mu školy moc věnovat nechtějí, nemusí. Myšlení v souvislostech je přitom důležité. Kdyby se mediální gramotnost testovala, donutilo by to učitele, aby ji se žáky skutečně trénovali,“ míní Vodičková.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
31. března 2017 v 9:15  

https://www.youtube.com/watch?v=ErlDSJHRVMA

jir řekl(a)...
31. března 2017 v 11:04  

Tak nějak.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.