Polští učitelé stávkují proti školské reformě, která kromě jiného ruší víceletá gymnázia

pátek 31. března 2017 ·

Proti rušení gymnázií a dalším změnám, které prosadila konzervativní vláda v Polsku, stávkují v pátek polští učitelé. Podle odhadů jejich největšího odborového svazu ZNP by se měli protestu zúčastnit učitelé ze 40 až 50 procent škol všech možných druhů. Informuje server ihned.cz.

Beata Szydlová (twitter.com)
Premiérka Beata Szydlová ráno varovala, aby byla všude zajištěna péče o děti, které kvůli stávce nebudou mít vyučování. A slíbila, že ministryně školství Anna Zalewska v dubnu představí návrh, jak by se učitelům mohly zvednout platy.

Učitelům ale nejde jen o platy, ale o samotná pracovní místa. Reforma, která zavádí osmileté základní školy, čtyřletá obecná licea (obdobu českých gymnázií), pětileté technické školy a odborné dvou a tříleté školy, znamená podle odborů, že o práci přijde až 37 tisíc učitelů ze zhruba půl milionu.

Odbory už zorganizovaly petici za referendum o nové školské reformy a za dva měsíce ji podepsalo 600 tisíc lidí. Podle šéfa odborů ZNP Slawomira Broniarze je ještě možnost reformu zrušit do začátku nového školního roku 1. září letošního roku. Víceletá gymnázia ale konzervativci považují za v Polsku cizorodý prvek. Celkově má reforma, v níž se mění i pracovně právní postavení učitele, více podřídit školství centrálnímu dohledu vlády. Školy také čeká příliv nových povinných učebnic, na které stát slibuje dotace.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.