Ivana Málková píše otevřený dopis ministryni školství: Zákaz soukromých škol

pondělí 27. března 2017 ·

„První inovativní školy v ČR vznikly před 27 lety. Škola Hrou, kterou jsem dvacet let spoluvytvářela a vedla, byla jedna z nich. Nejstarším absolventům je přes třicet let, stávají se rodiči a mnozí z nich chtějí pro své děti podobnou školu, jakou sami navštěvovali. A takových na školním trhu moc není. Zvyšující se množství žadatelů vnímám jako jasné vyjádření nespokojenosti části rodičů s nabídkou škol stávajících. Znám skupiny rodičů, kteří se snažili vést dialog s vedením školy v místě, kde žijí. Někteří našli prostor pro spolupráci a stávající prostředí společně kultivují, jiní neuspěli. To je vedlo k potřebě založit školu vlastní,“ píše spoluzakladatelka první polistopadové české soukromé ZŠ Ivana Málková v otevřeném dopise ministryni školství.


Ivana Málková (archiv autorky)
Vážená paní ministryně,

ministerstvo, které zastupujete, zvyšuje v tomto roce počet zamítnutých žádostí nově vznikajících škol, přestože (dle mých informací) splňují zákonem stanovené podmínky. Další žadatelé na vyrozumění čekají, ačkoliv zákonem stanovená lhůta pro vyrozumění uplynula. Někteří vědí o zamítavém stanovisku prostřednictvím nahlížením do spisu a na vyrozumění také čekají. Kromě toho dochází k zamítání žádosti o rozšíření kapacity již fungujících škol. Podle mých informací se to týká kolem čtyřiceti žadatelů.

Vyjadřuji tímto svůj nesouhlas a prosím Vás o prověření stávající situace.

První inovativní školy v ČR vznikly před 27 lety. Škola Hrou, kterou jsem dvacet let spoluvytvářela a vedla, byla jedna z nich. Nejstarším absolventům je přes třicet let, stávají se rodiči a mnozí z nich chtějí pro své děti podobnou školu, jakou sami navštěvovali. A takových na školním trhu moc není. Zvyšující se množství žadatelů vnímám jako jasné vyjádření nespokojenosti části rodičů s nabídkou škol stávajících. Znám skupiny rodičů, kteří se snažili vést dialog s vedením školy v místě, kde žijí. Někteří našli prostor pro spolupráci a stávající prostředí společně kultivují, jiní neuspěli. To je vedlo k potřebě založit školu vlastní.

Založení nové školy je dlouhodobý závazek, který vyžaduje odhodlání, odvahu, energii, čas a finanční prostředky. S některými nově vzniklými školami jsem v profesním kontaktu, a tak mám možnost vidět, jakým způsobem pečují o vztahy s dětmi, učiteli i rodiči. Ve větší míře jsou to školy s malým počtem dětí, kde si děti učivo osvojují přirozeně a se zájmem. Chyba je pro ně vítanou výzvou a každý z nich má možnost zažívat úspěch. Jsou vedeny k samostatnosti a zodpovědnosti. Mohou být samy sebou a pokud se děje něco nepříjemného, nejsou trestány, ale učí se hledat východisko. Jsou inspirací, obohacením a doplňkem k tradičnímu proudu.

Mrzí mne, že je na tyto školy pohlíženo jako na nevítanou konkurenci. Podle mne naopak přispívají k proměně školního prostředí tam, kde vývoj nestíhá požadavky doby. Čím více inovativních škol vznikne, tím rychleji vejde do kolektivního vědomí nový „standard školy“. Až k tomu dojde, počet inovativních škol se přirozeně ustálí.

Vážená paní ministryně, žádám Vás, abyste prověřila všechny již zamítnuté žádosti a dohlédla na to, aby ty, které splňují zákonem dané podmínky, byly zařazeny do Registru sítě škol a bylo jim umožněno kvalitou poskytované služby prokázat, zda na trhu obstojí či nikoliv.



Se souhlasem Ivany Málkové převzato z jejího blogu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.