Dobrá zpráva pro firmy: V maturitních oborech je nejvíce studentů v historii a roste především zájem o techniku

pondělí 27. března 2017 ·

Přestože si zaměstnavatelé stále stěžují, že nemohou sehnat technicky vzdělané pracovníky, studentů v technicky zaměřených oborech s maturitou i výučním listem přibývá. "Je to dobrá zpráva pro zaměstnavatele. Oproti minulému roku se více žáků hlásí do oborů ze skupin Elektrotechnika a Strojírenství. Roste také zájem o obory týkající se služeb," řekla Hospodářským novinám Helena Úlovcová, pověřená řízením Národního ústavu pro vzdělávání, který tyto statistiky zpracovává.


To potvrzuje i ředitel Střední školy energetické a stavební v Chomutově Jan Mareš. "Ano, zájem o elektrotechnické a strojařské obory je skutečně větší, zvláště o ty maturitní a takové, které souvisejí s informačními technologiemi," říká Mareš.

Podle něj je to i díky projektům na podporu polytechnického a odborného vzdělávání. Stát v minulých letech rozjel mohutnou kampaň, Rok technického vzdělávání či Rok řemesel, školy se vybavily technologiemi. Děti ze základních škol se často chodí učit jak pracovat se dřevem či s kovy do učňovských škol. "Vliv na to podle mě měla i lepší spolupráce s firmami. Více se začaly zapojovat do výuky, nabídly stipendia," míní Mareš.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
27. března 2017 v 7:38  

No jo. Ale co kvalita studentů?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. března 2017 v 9:49  

Ano, z naší školy se řada žáků hlásí na technické obory. Ale..., jak píše pan vaněk - kvalita. Kdybych byl ta střední škola, je nepřijmu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.