Střední školy budou muset zveřejnit výsledky nejhoršího přijatého žáka, ukáže se tak jejich kvalita

pondělí 27. března 2017 ·

Střední školy budou muset v rámci jednotných přijímacích zkoušek anonymně zveřejnit skóre přijatého žáka s nejhoršími výsledky testů. V pořadu Partie televize Prima to řekla ministryně školství Kateřina Valachová. Podle ní to bude ukazatel kvality dané školy pro rodiče a zájemce o studium. Pořad připomíná ČTK.




Kateřina Valachová (twitter.com)
"Škola musí zveřejnit - ne adresně, ale anonymně - toho posledního přijatého uchazeče včetně skóre," popsala novinku ministryně. "Věřím ve zdravý selský rozum rodičů, že si třeba příští rok uvědomí, že škola, která nabírá studenty s desetiprocentní úspěšností, možná není úplně kvalitní," dodala.

Senátor Jiří Růžička, který je ředitelem gymnázia, ale v diskusi na Primě kritizoval, že není stanovena minimální hranice výsledku přijímací zkoušky, které by uchazeč musel pro přijetí dosáhnout. "V tom okamžiku jednotné přijímací zkoušky trochu ztrácí význam," řekl.

Valachová na Primě také uvedla, že ministerstvo školství již má hotovou analýzu sítě středních škol a gymnázií. V dubnu chce výsledky analýzy projednat s Asociací krajů. "Budeme hledat dohodu o páteřních sítích škol, které mají v krajích tradici a vysokou kvalitu," řekla.


Celý text naleznete zde
Pořad Partie je ke stažení zde

9 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
27. března 2017 v 8:53  

Tož dobře zrobila, děvčica neščasná, budu sa robit všelijaké žebříčky škol. Ale né podle úspěšností, teďkync ponovu podle nejblbějšího zgreba. Tak jako v politice...

mirek vaněk řekl(a)...
27. března 2017 v 9:46  

Naivní představa, že rodiče hledí na kvalitu. Dostupnost papíru je rozhodující.

Jinak co skóre nejhoršího žáka o škole řekne? Konkurenční škola v přijímacím řízení přiděluje 1000 bodů. Nezkreslí to náhodou porovnání škol?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. března 2017 v 9:46  

To je dobrá pí..vina.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. března 2017 v 9:54  

Jinak u středních škol by rozhodující měla být spíše maturita - tam se ukáže, jestli kvalitní škola z těch horších "vymačká" (nebo vyždímá, tajný) více než z jiná těch lepších.

Takže o kvalitě školy ten nejhorší žák neříká vůbec nic.

Eva Adamová řekl(a)...
27. března 2017 v 12:33  

Může to být pouze signál pro rodiče, mezi jaké žáky svou ratolest dává. O kvalitě výuky to opravdu vypovídat nemůže. A jenom doufejme, že to takto vnímá i ministryně.

Ygrain řekl(a)...
27. března 2017 v 14:56  

To je ale pitomost. Výsledek jednoho žáka nevypovídá zhola nic, musel by být vidět v kontextu ostatních uchazečů - jestli je to ojedinělý extrém, anebo jeden z mnoha, kteří se tísní hned nad čarou. Ovšem to by se některé školy asi mohly rovnou zavřít.

krtek řekl(a)...
27. března 2017 v 15:30  

To jako doteď školy nezveřejňovaly tabulky přijatých?

Q. E. D. řekl(a)...
27. března 2017 v 17:17  

krtek řekl(a): To jako doteď školy nezveřejňovaly tabulky přijatých?

Pst, to na ministerstvu nikdo neví. Nekažte jim den. ;)

Vladimír Stanzel řekl(a)...
27. března 2017 v 18:30  

Rozumný zřizovatel hledí spíše na tzv. přidanou hodnotu, event. maturitní úspěšnost, jak píše kolega Anonymni z 21:30.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.