Prevence šokem. Školáci chodí do nemocnice za vrstevníky po úrazu

středa 14. prosince 2016 ·

Na prevenci šokem vsadila Dětská nemocnice v Brně. Školáci chodí na zdejší chirurgii, kde vidí vrstevníky po operacích a úrazech. V Česku unikátní preventivní program dětem ukazuje, jaké bývají následky zranění a jak jim předcházet. Reportáž přináší server iDNES.cz.


Ladislav Plánka (repro ČT)
Lékaři doufají, že i díky tomu si pak sami dají větší pozor a v nemocnici se zraněním neskončí. Dětských pacientů totiž na chirurgii stále přibývá, loni jich zde ošetřili na 15 tisíc, operovali přes tisíc a počty každoročně stoupají.

„Nechtěli jsme dělat klasickou prevenci ve školách a popisovat, co by se mohlo stát. Děti prochází ambulancemi, kde zranění čekají na ošetření. Na oddělení vidí své vrstevníky pár hodin po operaci, mnohdy s fixačními šrouby a podobně. Provází je lékař v bílém plášti, často ten, který sám prováděl operaci a o pacienty následně pečuje v ambulanci. Odborné informace mají z první ruky,“ popisuje přednosta kliniky Ladislav Plánka.

Předškoláci, ale i žáci základních škol nebo středoškoláci se díky projektu podpořenému z Norských fondů v dvouhodinovém bloku dozvědí o prevenci úrazů, jak mají poskytnout první pomoc i co dělat, když se úraz stane, komu zavolat nebo kam zamířit přímo v nemocnici.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.