Britská škola známkuje rodiče za podporu dětí

neděle 11. prosince 2016 ·

Základní škola v britském Nottinghamsphire dává známky nejen dětem, ale také jejich rodičům. Cílem těchto známek je zlepšit studijní výsledky žáků a motivovat rodiče, aby se účastnili společných večerů nebo pomáhali dětem s domácí přípravou. O reportáži z deníku The Telegraph informuje server scio.cz.


Michael Willshaw (wikipedia.org)
Rodiče dostávají hodnocení na stupnici A až D, kdy A je pro velmi motivované rodiče, kteří jdou v podpoře svých dětí za hranice požadavků, B získají rodiče, kteří se pravidelně účastní školních akcí a spolupracují se školou, C je pro ty, kteří podporují vzdělávání dětí velmi málo, ale občas se školní akce zúčastní, a konečně D dostávají ti, kteří se ve škole objeví jen zřídkakdy a učební proces svých dětí nepodporují nijak.

Sir Michael Willshaw, ředitel Ofstedu (britské školní inspekce), ocenil známkování rodičů jako přínosnou praxi, kterou je vhodné zavádět i do dalších škol. Uvádí, že sdělit rodičům, jak je jejich podpora ve vzdělávání dětí důležitá, není snadné, přestože je zřejmé, že podporované děti (s rodiči ohodnocenými A nebo B) dosahují lepších výsledků než děti méně zapojených rodičů.

Ne všichni rodiče jsou ale ze známkování nadšení. Někteří je považují za „absolutně směšné“, obávají se, že brzy budou muset do školy nosit „hlupáckou čepici“, a uvádí, že když dostanou špatnou známku, jsou ponížení. Jiní vnímají své hodnocení jako přesun odpovědnosti z učitelů na rodiče.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
11. prosince 2016 v 13:10  

Jejda, oni to mají v zahraničí taky, že děti spolupracujících rodičů prospívají lépe? Já myslela, že je to jen v tom našem zapadákově.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
11. prosince 2016 v 14:51  

A co na to naše Klára? Ta chce posilovat roli školy. Možná je jenom zbabělá pojmenovat ty selhávající rodiny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.