Řád žádá trojnásobné nájemné za školu, město platit nechce

pondělí 12. prosince 2016 ·

Pražský magistrát vyjednává s církví o budoucnosti školy pro neslyšící v Ječné ulici. Nechce platit vyšší nájemné. Spor může skončit i stěhováním dvou set žáků jinam. O kauze píše MF DNES.

Patrik Nacher (praha.eu)
„V republice je třináct škol, které vzdělávají děti se sluchovým handicapem, ale my jsme škola, která od začátku nepoužívá ke vzdělávání znakový jazyk. Jsme výjimeční v tom, že používáme orální metodu vzdělávání,“ říká ředitelka školy Olga Maierová. Na více než dvě stě žáků s poruchou sluchu tak ve škole učitelé mluví a zároveň od nich i mluvenou řeč vyžadují.

Škola se nachází v budově, která je majekem Kongregaci Školských sester de Notre Dame a město si jej pouze pronajímá. Církevní organizace nyní nicméně požaduje od města téměř trojnásobné zvýšení nájmu. 

„Je třeba se na to dívat v celkovém kontextu. V budově je veřejně prospěšná škola pro sluchově postižené, ne nějaká akciovka města nebo něco, co by mělo byť jen vzdáleně punc komerce,“ říká Patrik Nacher (ANO), předseda magistrátního výboru pro výchovu a vzdělávání. Za situace, kdy má město platnou smlouvu do roku 2022, prý s urgentním požadavkem kongregace nesouhlasí. „Kontextem je ostatně také to, že řádové sestry mají jako svoje motto heslo ‚Všem prospět, nikomu neškodit!‘, a i to, že tady byly církevní restituce,“ dodává Nacher.

Kongregace argumentuje tím, že budova potřebuje rekonstrukci a za současné výše nájmu do ní nemůže investovat.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

3 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
12. prosince 2016 v 8:07  

V budově je veřejně prospěšná škola pro sluchově postižené, ne nějaká akciovka města nebo něco, co by mělo byť jen vzdáleně punc komerce,“ říká Patrik Nacher (ANO), předseda magistrátního výboru pro výchovu a vzdělávání. Za situace, kdy má město platnou smlouvu do roku 2022, prý s urgentním požadavkem kongregace nesouhlasí. „Kontextem je ostatně také to, že řádové sestry mají jako svoje motto heslo ‚Všem prospět, nikomu neškodit!‘, a i to, že tady byly církevní restituce,“

"Kdo břicho naladuje, rád jazykem šermuje" říká jedno staré české přísloví. Koalice se z něčeho slepit musela a sporné věcné i finanční restituce, zdá se, nékomu nestačí. Možná, že se to trochu týká i připravovaněho školského Masakru motorovou pilou - odtržení vysokých škol od MŠMT do zvažovaného Ministerstva pro vědu a výzkum a vysoké školy (MVaVaVŠ). Nevím, zda taková věc projde. Uvidíme, myslím, na jaké váhy a kam si která moucha sedne.:)))

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
12. prosince 2016 v 17:14  

A božínku: divíte se čemu?

Q. E. D. řekl(a)...
12. prosince 2016 v 17:49  

...řádové sestry mají jako svoje motto heslo ‚Všem prospět, nikomu neškodit!‘...

Znám také jedno pěkné motto: slibem neurazíš. ;)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.