MŠMT: Více než 8% dětí je do ústavů umísťováno ze sociálních důvodů

středa 23. listopadu 2016 ·

Ministerstvo školství zpracovalo analýzu, z které vyplývá, že počet dětí v dětských domovech sice klesá, zvyšuje se ale počet dětí s výchovnými problémy ve výchovných a diagnostických ústavech.


„Z analýzy jsme zjistili, že více než osm procent dětí je umísťováno do ústavů ze sociálních důvodů, a to je ze zákona nepřípustné. Musíme navázat úzkou spolupráci s MPSV, abychom projednali v rámci zlepšování péče o ohrožené děti také činnost Orgánu pro sociálně právní ochranu dětí,“ řekl k problematice náměstek pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl.

Ve většině případů přicházejí podle analýzy do zařízení ústavní a ochranné výchovy děti ve věku 15 až 18 let, což není z hlediska působení na jejich další vývoj ideální. K rozhodnutí Orgánu pro sociálně právní ochranu dětí (OSPOD) tak dochází až v případě, kdy jsou patologické změny v chování dětí už rozsáhlé a možnost pozitivních změn je značně snížena. I tato problematika tak bude tématem jednání s MPSV, protože propojení péče o ohrožené děti má být mezi všemi zainteresovanými institucemi velice pružné, fungující a hlavně vždy ve prospěch ohrožených dětí.


Nezkrácenou tiskovou zprávu naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.