Cenu Havlovy nadace letos dostane filozof Jan Sokol

pondělí 26. září 2016 ·

Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 dostane letos přední český filozof, vysokoškolský profesor a publicista Jan Sokol. Ocenění převezme 5. října, v den Havlových nedožitých 80. narozenin, sdělil dnes ČTK ředitel nadace Vangelis Zingopis. Nadace ocenila Sokola za jeho přínos ke svobodě slova a rozvoji vzdělanosti, současně vyzdvihla i jeho osobní statečnost v době komunismu. Při příležitosti předání ceny vydává sborník Sokolových esejí a textů nazvaný Nežít jen pro sebe


Jan Sokol (cs.wikipedia.org)
Havlův vrstevník Jan Sokol se zabývá především filozofickou antropologií. Narodil se 18. dubna 1936 v Praze. Po válce se živil jako zlatník a mechanik. V šedesátých letech studoval tři roky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. V letech 1964 až 1990 pracoval jako programátor Výzkumného ústavu matematických strojů v Praze. Zároveň se zabýval křesťanskou filozofií a teorií náboženství, podílel se na ekumenickém překladu bible, publikoval v časopisech a posléze v samizdatu. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77.

Po revoluci byl dva roky poslancem Federálního shromáždění, v roce 1998 ministrem školství. V roce 2003 kandidoval proti Václavu Klausovi při volbě prezidenta. Působil především na akademické půdě, od roku 2000 do roku 2007 byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Pavel Kraus řekl(a)...
26. září 2016 v 19:03  

Vřele doporučuji zdejším zapáleným diskutérům přečíst si některé eseje pana Sokola, zejména pak ty, které se vztahují ke vzdělávání. Jsou volně dostupné na jeho webových stránkách.

Janek Wagner řekl(a)...
26. září 2016 v 19:40  

Články Jana Sokola publikovala i Česká škola:

http://www.ceskaskola.cz/2015/02/jan-sokol-ma-skola-sanci.html

http://www.ceskaskola.cz/2015/02/jan-sokol-je-skola-na-odstrel.html

http://www.ceskaskola.cz/2015/02/jan-sokol-o-a.html

http://www.ceskaskola.cz/2015/02/jan-sokol-matematiku-ano-ale-jakou.html

http://www.ceskaskola.cz/2015/02/jan-sokol-principy-cile-vzdelavani-a.html

A podívejte se i na video:

http://www.ceskaskola.cz/2015/08/video-vzdelavani-k-obcanstvi.html

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. září 2016 v 19:55  

doporučuji zdejším zapáleným diskutérům přečíst si některé eseje

A co my, ledvá doutnající?
Máme si přečíst všechny... a nebo žádné?

Pavel Kraus řekl(a)...
26. září 2016 v 21:19  

No...ve Vašem případě je to úplně jedno :-)))))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.