Odstartovaly semináře na téma Společné vzdělávání a OP VVV

úterý 5. dubna 2016 ·

Dne 4. dubna 2016 se uskutečnil první informační seminář pro ředitele škol na téma „Společné vzdělávání a Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání“. Celkem se v České republice od dubna do června uskuteční 28 seminářů, a to vždy po dvou v každém kraji. Připravená série těchto školení má, kromě jiného, za cíl uklidnit situaci kolem tématu společného vzdělávání.


V úvodu prvního informačního semináře, který se uskutečnil na pražské Střední odborné škole stavební a zahradnické, promluvil náměstek člena vlády Stanislav Štech, náměstek pro vzdělávání Václav Pícl a náměstek pro řízení sekce operačních programů Václav Velčovský.

Program seminářů se věnuje připravované legislativě v oblasti společného vzdělávání, poradenské práci škol a školských poradenských zařízení, podpůrným opatřením, komunikaci mezi školami a rodinou při zařazování žáků a dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků. Účastníci semináře se rovněž podrobně seznámí s novým operačním programem a s jednotlivými typy šablon podporující společné vzdělávání.

Částka alokovaná z nového operačního programu OP VVV na společné vzdělávání je 2, 77 miliard eur, přičemž jedna třetina z celkové sumy připadne na regionální školství. Tyto evropské peníze mají usnadnit každodenní činnost pedagogů a odborných pracovníků.

Videozáznam prvního semináře

5 komentářů:

Jan řekl(a)...
6. dubna 2016 v 15:31  

Ministerstvo školství nabylo dojmu, že systém 28 propagačních seminářů přesvědčí kantory o světlých zítřcích, které je, žáky a jejich rodiče čekají od 1. září 2016.
O účinnosti argumentačních stereotypů a skutečné efektivitě takových seminářů se každý může přesvědčit na záznamu z prvého Informačního semináře v SOU zahradnickém. Volba uvedeného učiliště byla velmi vhodná, jak je možné se přesvědčit z vystoupení pana náměstka prof. Štěcha, jehož stabilně instantní moudra lze vyjádřit příměrem, že kozel se stal zahradníkem. Představa ministerstva, že lektorský triumvirát Valachová-Štech-Zapletalová je schopen vyvolat nadšení pedagogické veřejnosti z naprosto nepřipraveného projektu společného vzdělávání je spíše úsměvná.

Unknown řekl(a)...
6. dubna 2016 v 23:37  

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy očekává že v roce 2016 utratí ze státního rozpočtu 141 179 305 846,- na předpokládané výdaje.

Těch 75 miliard z OP VVV na společné vzdělávání je docela slušný balík. 25 miliard má jít na regionální školství. Ví někdo kam půjde těch zbývajících 50 miliard? Třeba pan Štech?

Janek Wagner řekl(a)...
6. dubna 2016 v 23:51  

Podrobnosti naleznete v tabulce na straně 121 v http://www.msmt.cz/uploads/OP_VVV/Text_OP_VVV.pdf.

Oblasti intervencí OP VVV zahrnují:

a. Podporu rovnosti a kvality ve vzdělávání.
b. Rozvoj lepších kompetencí pro trh práce.
c. Posílení kapacit pro kvalitní výzkum a jeho přínos pro společnost.

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 0:10  

Děkuji, hutné čtení. Takže rozvoj vysokých škol a výzkumného sektoru. Kéž peníze nepřijdou vniveč.

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 10:54  

Obávám se, že vzdělané a zkušené kantory budou "školit" polovzdělaní diletanti, kteří je budou přesvědčovat o smysluplnosti věcí, které ve skutečnosti žádný smysl nemají.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.