O maturitní data může požádat kdokoli, ministerstvo mu je musí vydat

čtvrtek 21. dubna 2016 ·

Na stránkách projektu Maturitní data - odtajněno se registrovala první stovka dobrovolníků, kteří chtějí požádat o informace o tom, jak studenti řešili jednotlivé úlohy letošních testů státní maturity.


Hlavním cílem spuštění webu Maturitní data - odtajněno je shromáždit dobrovolníky, kteří ministerstvo požádají o výsledky jednotlivých úloh státní maturity. Za první týden po spuštění stránky se registrovalo už sto padesát zájemců.

Pokud kdokoli požádá o souhrnné výsledky některé úlohy státní maturity, Ministerstvo školství jako správce těchto dat mu je musí zdarma vydat. To dokládá precedentní příklad z minulého roku, o němž se více dozvíte ZDE.

Web www.data-mat.cz proto shromažďuje e-mailové adresy zájemců, kteří po skončení maturitního testování individuálně požádají o výsledky jednotlivých úloh. „Zavalení“ žádostmi může ministerstvo ve spolupráci s Cermatem předejít zveřejněním anonymizovaných prvotních maturitních dat na již existujícím portálu. Zveřejnění je technicky snadné a má téměř nulové náklady. Na rozdíl od vyřizování množství individuálních žádostí. Zatím jsou po skončení maturitní zkoušky zveřejňována pouze souhrnná data o výsledcích celých testů.

Oldřich Botlík, zakladatel iniciativy Maturitní data - odtajněno, řekl: "Během prvních dnů po spuštění webu se zaregistrovalo už sto padesát žadatelů. Nejlepší by bylo, kdyby jejich pomoc nakonec ani nebyla nutná. Ministerstvo totiž může zvolit levnější a snazší cestu. Anonymizace maturitních dat z nich odstraní údaje odkazující na konkrétní žáky a školy. Pro šikovného programátora je to práce na jedno odpoledne. Zveřejnění takto upravených dat nemůže nikomu uškodit a učitelé i veřejnost budou mít jasnější představu o tom, co středoškoláci opravdu umějí.“

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
21. dubna 2016 v 9:58  

Souhlasím. Jsem pro zveřejnění dat nejen maturit. Jsem pro totéž i u dat z přijímacích zkoušek!

Vladimír Stanzel řekl(a)...
21. dubna 2016 v 10:47  

A stejná data by měly zveřejňovat Scio i Kalibro, včetně zadání testů a správných odpovědí. Ať z toho mají prospěch všichni, hlavně žáci. Pokud daným firmám opravdu jde o blaho žáků a jejich prospěch, tak se mohou připojit, i když jsou to soukromé subjekty neplacené z daní.

Simona CARCY řekl(a)...
21. dubna 2016 v 13:52  

Celý datamat je jen špatně skrývaným vydíráním státní správy: když nám do pátku nedáte data, tak vás zavalíme žádostmi. Výzkumné ústavy placené z našich daní vyvinuly nový typ infekčního viru. Přesto nikdo nevolá pro jeho zpřístupnění jen proto, že bylo jeho získání placeno z veřejných rozpočtů. Botlík je umanutec.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.