Studenti plzeňských gymnázií se připravují s vozíčkářem Janem Krauskopfem na expedici No Limits Himalaya 2016 do oblasti Malého Tibetu v Indii

úterý 29. března 2016 ·

Studenti několika plzeňských gymnázií, kteří jsou prostřednictvím SK ASK ČR Klubu cestovatelů Plzeň zapojeni do plnění prestižního mezinárodního programu DofE - Cena vévody z Edinburghu, se chystají na srpnovou expedici, kterou chtějí podniknout společně s vozíčkářem Janem Krauskopfem do oblasti Malého Tibetu v Himálaji. Jan Krauskopf by si chtěl splnit další sen, který je na první pohled pro vozíčkáře nedostupný, navštívit Himálaje. V jeho plánu mu chce pomoci deset studentů ve věku 14-18 let, kteří dlouhodobě plní podmínky náročného programu DofE, v němž si mladí lidé stanovují individuální cíle a výzvy v několika aktivitách - sport, dovednost, dobrovolnictví, expedice, a na cestě k jejich splnění posilují svou zodpovědnost a vytrvalost, poznávají a překonávají sami sebe a získávají nové dovednosti, užitečné pro další studijní i pracovní život. Třítýdenní expedice se uskuteční v srpnu tohoto roku, ale vzhledem k její náročnosti příprava na ni začala již daleko dříve.

O velikonočních prázdninách skupina absolvovala společnou téměř 50 kilometrovou cvičnou expedici v oblasti Pleše v Českém lese. Její náplní byl praktický nácvik outdorových dovedností, Studenti si sami připravovali jídlo, zkoušeli nocovat ve stanech v mrazivě jarních podmínkách. Absolvovali noční topografické školení, které prověřilo jejich schopnost orientovat se v mapě a pracovat s GPS navigací. Důležitou součástí programu byla i spolupráce s vozíčkářem Janem Krauskopfem, který má za sebou už několik pro vozíčkáře netypických výzev, minulý rok se Jan účastnil na vozíku taneční benefice Star Dance, účastní se hanbikemaratonů. Společně s ním studenti nacvičovali překonávání terénních nerovností, zdokonalovali se v manipulaci s vozíkem, jelikož při samotné expedici v Himálajích je čekají daleko náročnější vysokohorské podmínky, špatné cesty, ale i horské toky, s nimiž si expediční skupina No Limits Himalaya 2016 bude muset umět poradit. Třešničkou na dortu bylo i natáčení reportáže pro Českou televizi do zpravodajské relace ČT 24.

Na náročné podmínky expedice se studenti připravují intenzivně již od února tohoto roku. Ve dnech 1. - 7. 2. 2016 proběhl expediční workshop, při němž se studenti seznámili s náročnými kritérii mezinárodní expedice. Studenti prošli ve spolupráci s Vodní záchrannou službou v Plzni kurzem první pomoci, nacvičovali jednání v rizikových a krizových situacích, byli seznámeni s expediční výbavou a výstrojí. Museli prokázat týmovou součinnost a zabývali se týmovými rolemi a základy psychohygieny týmu, seznámili se s navigačními pomůckami a byli proškoleni v orientaci map a způsobech jejich čtení při plánování expedičních treků. Vzhledem k tomu, že si skupina zajišťuje také samostatné financování expedice, řešil studentský tým možnosti crawfoundingu, projektového financování a PR prezentace. Studenti se připravují na pravidelných setkáních, která se konají mimo prázdniny a svátky každý pátek od 15:30 v kavárně Kačaba.

“Výjimečná nejen z hlediska studentských středoškolských aktivit v České republice, ale i ve světě, je expedice No Limits Himalaya 2016 tím, že studenti zapojili do svých expedičních aktivit i pomoc vozíčkáři, jemuž chtějí pomoci se do těchto nepřístupných míst dostat. Nejmladšímu účastníku expedice je 14 let, to samo za sebe říká mnohé, je to studentská výzva, která v podmínkách České republiky nemá obdoby,” říká Tomáš Vokáč, výkonný ředitel programu DofE Czech Republic.“

“Já studentům věřím, pokud máme cíl a jsme dostatečně trpěliví a pracovití, věřím, že dokážeme leccos, proč by tedy studenti po náročné dlouhodobé přípravě nemohli společně zvládnout expedici v Himálaji, limity vznikají v našich hlavách, společným úsilím lze dokázat i to, co se na první pohled zdá nepředstavitelné,“ dodává školitel expedičního týmu Mgr. Antonín Kolář z Masarykova gymnázia v Plzni, který absolvoval v předchozích letech již několik úspěšných expedic do Ruska, Mongolska, Vietnamu, Sýrie, nebo třeba do Arménie. “Já ty studenty obdivuji, jak jsou do věci zapálení, je to bezvadná parta, moc se mi líbí jejich chuť zdolávat překážky, to máme společné. Už jsem byl na Dachsteinu, ale tohle bude něco úplně jiného. Budeme na sebe odkázáni tři týdny. Já těm studentům ale od první chvíle věřím, dělají věci poctivě a dávají do toho hodně energie. Snažím se je povzbuzovat, dělat dobrou náladu. Moc se mi líbí, jak ke mně přistupují, cítím se chvílemi, jako bych ten vozík ani neměl,” dodává Jan Krauskopf.

Během této expedice plánují studenti natočit film, chtějí tak navázat na úspěch expedice Nairi 2014, která v Arménii natočila stejnojmenný film, který v benefičních projekcích vydělal pro potřeby vozíčkářů v Plzni téměř 16 000,- korun. V současné době informují studenti o svých expedičních přípravných aktivitách prostřednictvím oficiálních FB stránek No Limits- Himalaya 2016.

Expedice se koná pod SK ASK ČR Klubu cestovatelů Plzeň, které je prvním místním centrem nabízejícím prestižní mládežnický program DofE v Plzeňském kraji.

Program DofE je vzdělávací program, který mladým lidem od 14 do dovršení 25 let umožňuje rozvíjet své dovednosti a aktivně využívat volný čas.Program DofE je součástí celosvětové prestižní Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu a už od roku 1956 podporuje v desítkách zemí po celém světě mladé lidi napříč společností na cestě k jejich samostatnosti, sebevědomí, budoucímu uplatnění i sociálnímu cítění.

Odkazy


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.