Otevřený dopis: Středoškoláci nesouhlasí s vyhláškou zakazující prodej sladkostí na školách

čtvrtek 10. března 2016 ·

"Hlavní problém vyhlášky vidíme v tom, že se nezamýšlí nad možnostmi, čím a jak potraviny nahradit - výsledkem tak bude úbytek výdejních automatů a zavírání bufetů. Nemyslíme si, že varianta striktního zákazu je v případě středních škol správným krokem. "





Vážená paní ministryně,

obracíme se na Vás v souvislosti s chystanou vyhláškou, jež má regulovat prodej nezdravých potravin na školách. Ačkoliv podporujeme myšlenku boje proti obezitě, navrhujeme konstruktivnější přístup ke zdravé výživě namísto nekoncepčního striktního zákazu. Obáváme se, že v současné podobě povede vyhláška postupně k úplnému vymizení doplňkového prodeje potravin v bufetech a automatech, na které je ale velká část středoškoláků zvyklá.

Hlavní problém vyhlášky vidíme v tom, že se nezamýšlí nad možnostmi, čím a jak potraviny nahradit - výsledkem tak bude úbytek výdejních automatů a zavírání bufetů. Nemyslíme si, že varianta striktního zákazu je v případě středních škol správným krokem. Domníváme se, že díky získaným stravovacím návykům ze základních škol a souběžné výchově ke zdraví na středních, jsou studenti schopni výběru. Důležité podle nás ale je, aby zůstala možnost volby, ve které budou ministerstvem zvýhodněny vybrané potraviny. Pokud by ministerstvo finančně podpořilo zdravé svačiny na školách namísto zákazu těch nezdravých, věříme, že bude cesta ke zdravému životnímu stylu mnohem přirozenější.

Obáváme se, že ve své současné podobě vyhláška v boji proti obezitě pomůže jen minimálně. Důležitou součástí budování stravovacích návyků jsou totiž školní jídelny, které ale často zdravé alternativy nenabízejí, a řídí se zastaralým spotřebním košem. Věříme, že jeho revize, spolu s podporou zdravých svačin, by přispěly k redukci obezity mnohem celistvěji a přitom neomezovali často plnoleté žáky.

Konkrétně proto navrhujeme:

  1. Omezení platnosti zákazu prodeje určených potravin jen na základní školy.
  2. Finanční zvýhodnění zdravých alternativ oproti nezdravým potravinám.
  3. Revizi vyhlášky o školním stravování tak, aby spotřební koš (seznam požadavků na jídla) jídelen odpovídal současným trendům zdravé výživy a školní obědy přispívaly ke zdravému životnímu stylu.

Děkujeme.

Česká středoškolská unie

Zdroj: StredoskolskaUnie.cz

3 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
10. března 2016 v 19:02  

Podporuji!

Charlie řekl(a)...
11. března 2016 v 8:50  

Keci v kleci! Ve škole (SPŠ), v níž jsem působil, jsou 3 automaty (kávový, nealko, čoko), naproti škole pak malá pekárna nabízející mimo jiné slušný sortiment baget.První, co zmizelo a nejčastěji se doplňovalo:
1. Sladká káva se smetanou (zdravé alternativy v automatu nejsou)
2. Kola a limonády (alt. džusy, voda perlivá, neperlivá)
3. Čokoládové tyčinky a lentilky (alt. müsli tyčinky pro nezájem odstraněny z nabídky)
4. Bagety (bílé) s majonézou (alt. cereální i bez majonézy)

Nebudu moralizovat, když moje dítě dostane na výběr z tohoto sortimentu, taky sáhne po tom nezdravém, a je úplně jedno, co jí doma. Váhu zatím neřeší, výuka ve škole o potravinách fungovala asi 14 dní.

Unknown řekl(a)...
11. března 2016 v 10:34  

Když si žáci ty sladkosti nekoupí ve škole, tak si je koupí naproti v pekárně.Jenom se trochu projdou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.