Český rozhlas: Psychologové nemohou a nesmí diagnostikovat, tvrdí dětský psychiatr

čtvrtek 10. března 2016 ·

Desítky tisíc dětí v naši zemi zůstávají bez potřebné psychiatrické péče. Jednak proto, že dětských psychiatrů je málo, ale podle šéfa Asociace dětské a dorostové psychiatrie Jaroslava Matýse je problém i to, že některé diagnózy stanovují nezdravotnická, poradenská zařízení.




Matýs: „Kliničtí psychologové jsou velmi důležitou součástí diagnostiky v psychiatrii, ale kliničtí pracovníci, kteří nepracují ve zdravotnickém zařízení nebo poradenští psychologové, vůbec tímto procesem neprošli. To pak bychom mohli zredukovat psychiatrii na to, že když studujeme klinickou psychologii nebo psychiatrii na filozofické fakultě, budou z nás psychiatři. To je prostě nemožné a není to pravda.“

Novotná: „My nezpochybňujeme, že existuje něco, čemu se říká klinický psycholog a jeho pravomoci. Školská poradenská zařízení doporučují dále na psychiatrii nebo neurologii s tím, že potřebujeme pro další opatření lékařské vyjádření, které plně respektujeme. Na druhou stranu lékaři doporučují rodičům opatření ve školách, a k tomu nejsou kompetentní, protože školství neznají.“

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
10. března 2016 v 14:49  

"lékaři doporučují rodičům opatření ve školách, a k tomu nejsou kompetentní, protože školství neznají"

Arogance zastánců inkluze je vskutku nekonečná. Všichni víme to, že běžný psycholog to prostě nedá a je pod úžasným tlakem udělat z postiženého dítěte dítě naprosto zdravé.

Miloslav Novotný řekl(a)...
10. března 2016 v 16:04  

No konečně. To je další z nesmyslů, které obhajoval náměstek Štech ve svém vymlouvání pomlouváním 7. března (šlo o nějakého Fialu, t. č. předsedu ODS).

Unknown řekl(a)...
10. března 2016 v 19:43  

Co je to za nový pseudoproblém?
Psychiatři budou určovat psychiatrické diagnózy a navrhovat terapii a psychologové budou provádět psychologickou diagnostiku.
Dosud to tak fungovalo.

Miloslav Novotný řekl(a)...
10. března 2016 v 21:38  

Máte pravdu, přesněji, kéž byste měla pravdu. Ale proč potom vše muselo být přepsáno? Není to proto, aby "dosud" bylo zrušeno a nahrazeno "napříště"? Ten kompetenční spor se pak nezdá být pseudoproblémem. Valachová a spol prosadili odkázání psychiatrů kamsi mezi zubaře. Kdo chce, může, kdo nechce, nemusí. O zařazení dítěte do školy rozhodnou školská zařízení nebo sociálka. Samozřejmě v jeho nejlepším zájmu. Rodiče jako zákonní zástupci mají právo souhlasit. Ostatně, jak je to s (trestně)právní odpovědností za psychologickou diagnostiku? Nebo v bleděmodrém: když včera D.H. uspěla s žalobou na zařazení tam, nebude zítra H.D. úspěšná se žalobou na zařazení sem? Zcela se vytrácí, že jde o inkluzi žáka, o jeho přání, jeho cíl, jeho snahu, ne o inkluzivnost školy. Celé současné pojetí bláznivého experimentu tzv. inkluze, inkluzivní školy atd. jako atributu prostředí je nesmysl, na který těžce doplatíme. Až Valachová, pod vedením Laurenčíkové, Kartouse, Feřtka, Gabala, Šteffla, dobude a opevní toto předpolí, čeká ji další úkol: zrušení speciálního školství. Takže o ono "dosud" se obávám.

Unknown řekl(a)...
10. března 2016 v 23:42  

Nadpis článku je trochu nepřesný.Ten psychiatr neříká, že psychologové nesmí diagnostikovat, on říká,že psychologové nesmí diagnostikovat duševní nemoci.

mirek vaněk řekl(a)...
11. března 2016 v 7:21  

Přesný popis problému. Jenže ve školství rozhodují pseudoodborníci z firem a novin.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.