Přečtěte si: Školský ombudsman: S inkluzí mi přibude práce

čtvrtek 10. března 2016 ·

Existuje ještě školský ombudsman? Na otázku, kterou nedávno položili zástupci České středoškolské unie (ČŠU), hledal Deník odpověď přímo u Eduarda Zemana, jenž svou funkci zastává rok a půl. „Nejsem tu od toho, abych si dělal publicitu, ale kvůli řešení konkrétních případů," uvedl Zeman.


Z článku Kateřiny Perknerové v Deník.cz vybíráme:

Odmítá zároveň kritiku, že se nezabývá šikanou. Tu vznesl předseda ČŠU Štěpán Kment: „V souvislosti s řešením šikany chceme poukázat i na nefunkční institut školského ombudsmana. Pokud se pedagog nebo žák dostane do problémů a nemá důvěru ve vedení školy, měl by se obrátit na školského veřejného ochránce práv. Ten je ve školství přítomen od roku 2014, ale zcela neviditelně, s nulovou medializací své práce a dokonce bez pořádných webových stránek. Plní Eduard Zeman, dosazený bez výběrového řízení bývalým ministrem školství Chládkem, svou funkci školského ombudsmana dobře?"

Zemana Kmentovy otázky nechávají klidným. Soudí, že většina středoškoláků ani neví, kdo je ministrem školství, takže není divu, pokud neznají jeho. „Kdo mě chce vyhledat, ví, kde mě najít," tvrdí.

Šikana je podle něj mimořádně citlivá problematika, k níž se dostane jen tehdy, pokud se na něj přímo někdo obrátí. V medializované kauze šikany učitelky angličtiny na Střední průmyslové škole Na Třebešíně, která krátce po odhalení několikaměsíčního týrání zemřela, se tak nestalo. „V případě, že by mě kdokoli z účastníků informoval, případem bych se okamžitě zabýval," uvedl ombudsman.

3 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
10. března 2016 v 17:25  

S tim Zemanem je to jako v Americe se susenim kocky v mikrovlnce. Jeho nikdo nepozadal o intervenci kvuli Trebesinu, tak o nem nevi. Stejne jako Americanka, ktere do navodu k mikrovlnce nenapsali, ze v ni nesmi susit kocku. Ombudsman pro kocku.

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. března 2016 v 17:35  

No určitě mu ne přibude tolik práce jako učitelům.

Unknown řekl(a)...
10. března 2016 v 20:04  

jejda, náš mistr indoš,pamatuju tento skvělý tunel...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.