Gabriela Hubáčková: Inkluze – další rána českému školství

úterý 8. března 2016 ·

Inkluze ve školství zní jako pojem hezký a pozitivní, ale to, co se za ním skrývá, může citelně poškodit potřeby žáků. A to jak žáků běžných základních škol, tak i žáků, kteří vyžadují speciální přístup a jsou dnes zařazeni do praktických základních škol.


Jsem zcela zásadně proti slučování těchto žáků s odlišnými potřebami do stejných tříd. Tyto děti ztratí radost z výuky a možnost úspěchu, který tolik potřebují ke svému životu. Nechápu, že ministryně školství tlačí na tuto změnu, proti které je jak velká část učitelské obce, tak i naprostá většina veřejnosti. Působí to dojmem zbrklého rozhodování o budoucnosti žáků od stolu bez znalosti skutečné reality.

Naše školství má řadu problémů a rozhodně nepotřebuje další. Děti, které potřebují zvláštní péči, se nyní mohou ve svém kolektivu realizovat, nikoliv být za otloukánky. Nechme individuálně na školách míru inkluze, jakou jsou schopné zvládnout školy bez toho, aby to narušovalo kvalitní výuku. Každý případ je potřeba posuzovat individuálně. Jsou případy, kdy by nevhodné zařazení žáka mohlo zničit jeho další rozvoj. Nechci být patetická, ale byl by to jednoduše ze strany ministerstva »zločin« na dětech. Navíc každá škola i podle regionu a skladby obyvatelstva má rozdílné možnosti. Pro naše školství by toto byla opravdu katastrofa.

Gabriela Hubáčková, poslankyně a stínová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy (KSČM)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.