8. 3.: Akvárium aneb Co děláme a co musíme udělat, aby se Strategie digitálního vzdělávání stala skutečností?

neděle 6. března 2016 ·

V úterý 8. března bude v Akvariu EDUin probíhat diskuse na téma: Co děláme a co musíme udělat, aby se Strategie digitálního vzdělávání stala skutečností. Diskuse na toto téma je součástí Týdne otevřeného vzdělávání. Naplňování Strategie digitálního vzdělávání je klíčová pro realizaci Otevřeného vzdělávání a implementaci strategie zmiňuje i Charta Aliance Otevřeného vzdělávání.


Pozvání přijal Jaroslav Fidrmuc (MŠMT), Ondřej Neumajer (spoluautor Strategie) a Martin Lána (zástupce ředitelky, Základní škola a Mateřská škola Děčín IV).

Akvárium je diskusní setkání otevřené všem, kteří mají zájem se dozvědět něco nového z oblasti vzdělávání. Chceme propojovat akademiky, učitele, zástupce neziskovek, byznysu, státní správy a samosprávy. Diskuse má specifický formát tzv. Akvária, ve kterém se diskutuje uvnitř kruhu a ostatní mají možnost naslouchat a případně vstupovat do diskuse v rámci pravidel. Jde o uspořádání zvyšující efektivitu a přehlednost debaty.

Termín: úterý 8. března 2016 od 17 do 19 hodin

Místo: Skautský institut, Staroměstské náměstí 4, 11000 Praha

5 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
6. března 2016 v 23:13  

Termín "Digitální vzdělávání" považuji za termín hrubě nevýstižný. Vzdělávání je proces kontinuální (analogový). Není tedy digitální. Digitální demence je tedy obsažena už v názvu vzdělávání, v jehož prospěch se mají omezovat ostatní předměty!? :)))

http://www.ceskaskola.cz/2016/02/pavel-roubal-strategie-digitalniho_25.html

Nejprve by se myslím měl změnit dementní název tzv. "Digitálního" vzdělávání :)))

J. Týř

tyrjir řekl(a)...
6. března 2016 v 23:13  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel PEŠAT řekl(a)...
7. března 2016 v 10:30  

Zkuste navrhnout nějaký jiný... když se ujme :D, tak proč ne. Zatím většina zainteresovaných ví, že se jedná o využití digitálních technologií ve vzdělávání, jenže pro některé analogové kolegy je to příliš dlouhé :D

tyrjir řekl(a)...
7. března 2016 v 11:35  

Odpor digitálních dementů ke všemu analogovému mi tak trochu připomíná korpuskulárně vlnový dualismus ve fyzice. Co je laser - analogové nebo digitální zařízení? Je to kvantový generátor světla, které má korpuskulární i vlnový charakter. Co je to digitální elektronický obvod? Je to fyzikální model tzv. výrokové logiky ve kterém jsou elektrony donuceny modelovat tu výrokovou logiku. Co jsou to tzv. digitální technologie? Je to jen část moderních technologií!!!

Když se ráno protahuji, dělám to furt analogově (souvisle) a doufám, že mě nikdo nebude nutit dělat to "digitálně" Když cvičím, kvatuju si tu analogovou zátěž v určitých dávkách. Délku cvičení odměřuji analogovými nebo digitálními hodinami. Když si chci poslechnout kvalitně reprodukovanou hudbu, pustím si ji z gramofonu, nikoli z CD :)))

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vlnov%C4%9B-korpuskul%C3%A1rn%C3%AD_dualismus
https://cs.wikipedia.org/wiki/Laser

To, co potřebujeme umět ovládat, jsou moderní technologie - jde nám tedy o "Technické (resp. Technologické) vzdělávání". Pokud to chce někdo zúžit na digitální technologie, je to "Digitálně technologické vzdělávání" nikoli "Digitální vzdělávání" .

J.Týř

Pavel PEŠAT řekl(a)...
7. března 2016 v 12:40  

Nejsem si jist, zda toto je jádro problému. Asi bych uměl oponovat tím, ze digitálně technologické vzdělávání je o výuce těch digitálních technologií, ne o jejich využití ve výuce např. českého jazyka nebo fyziky. Škála znalostí a dovedností je v obou případech dost odlišná. Ale zavání to jinými redundantními diskuzemi. Opakuji prakticky navrh, popište to do portalu RVP nebo do Wikipedie nebo jinam
a uvidíme, komu dá čas za pravdu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.