Video: Jak funguje pedagogicko-psychologická poradna a s čím může pomoci

pátek 5. února 2016 ·

S jakými problémy se mohou rodiče školáka obrátit na pedagogicko-psychologickou poradnu? Musí mít doporučení školy, nebo je možné dítě na vyšetření objednat i bez něj? Na tyto a další otázky odpovídá metodička prevence rizikového chování dětí ve škole PaedDr. Lenka Marušková.




0:23 K čemu pedagogicko-psychologická poradna slouží a komu je určena?
0:56 Jací odborníci v poradně pracují?
1:11 Mohou se na poradnu obracet i samotní rodiče, pokud jejich děti mají potíže ve škole, nebo je vždy třeba nějaké doporučení?
3:47 Jaké problémy pedagogicko-psychologická poradna řeší?
6:19 Jak vypadá vyšetření v poradně?
7:23 Rodiče často řeší odklad školní docházky dětí. Jaký dopad může mít na dítě, pokud rodič dá dítě do školy, i když to poradna nedoporučí?
10:31 Může nastat i situace, kdy poradna odklad školní docházky nedoporučí, rodiče ale přesto dítě do školy nedají. Mohou se rodiče sami rozhodnout, že dítěti chtějí dopřát ještě rok bez školy, protože mají pocit, že to pro něj bude lepší?
11:06 Řeší se školní zralost dítěte před zápisem do školy nebo až po něm?
11:19 Stačí jedno sezení v pedagogicko-psychologické poradně nebo je jich potřeba více? A lze jít do kterékoliv poradny nebo jen do spádové?
15:22 Může pedagogicko-psychologická poradna poskytnout škole informace o dítěti i bez souhlasu rodičů?
15:58 Účastní se rodiče vyšetření dítěte?
16:53 Musí rodiče přinést do poradny dokumenty související s vývojem dítěte? Je třeba dopředu se nějak na návštěvu poradny připravit?
18:25 Jsou rodiče o existenci pedagogicko-psychologických poraden dostatečně informováni?

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
5. února 2016 v 23:53  

Pardon, ale paní metodička prevence rizikového chování dětí ve škole PaedDr. Lenka Marušková mluví „nesmysle a hloupostě“, když redukuje činnost pedagogicko-psychologických poraden jen na činnosti poskytované dětem a žákům, kteří výukově a výchovně selhávají. Přesně taková tendence je v současné době patrná na straně Národního ústavu pro vzdělávání, který se snaží udělat z poraden úřad na vydávání různých zpráv a doporučení k inkluzi.

Paní metodička mate nejen rodiče, ale svou slabou orientací v poradenské práci PPP dokumentuje, že je naprosto mimo mísu a časoprostor. Stačí se jen letmo podívat do vyhlášky MŠMT č. 72 z roku 2005 (od té doby si už mohla, sakra, doplnit své chabé znalosti z poradenství, nebo změnit povolání) a do přílohy č. 1 této vyhlášky, která vymezuje spektrum poradenské péče, která je poskytována dětem a žákům od 3 do 21 let, kdy opustí vyšší odbornou školu. Doufám, že madam zase není stoupenkyní hnutí EDUIN. I kdyby se paní metodička neobtěžovala podívat se do zmíněné vyhlášky, stačí se mrknout na kterékoli webové stránky kterékoli poradny a okamžitě zjistí, čím se taková poradna zabývá.

Vedení Pedagogicko psychologická poradny pro Prahu 1,2 a 4 by mělo paní metodičku prevence poučit, že by se měla montovat jen do oblastí, kterým paní magistra alespoň trochu rozumí (např. prevence krizového chování) a ne do oblastí, ve kterých tahle „odbornice“ nepůsobí. V téhle poradně je hromada psychologů a speciálních pedagogů. To, proboha, nikdo z nich není schopen podat kvalifikovanější informace?

Uváděné kydy a tlachy o “zakázce“ a „kontraktu“ by si snad tahle madam mohla odpustit. Poradna není přece obchodní společnost, která by uzavírala kontrakt. Je to jednoduše poradenská služba. Stačí hovořit o objednávce rodičů nebo jejich žádosti o konzultaci. Je vidět, že komercionalizace pronikla i do poradenství.
Máte pocit, že rodiče jsou o činnosti poraden dostatečně informováni?
Určitě ne! Podává-li tyto informace takový „odborník“ jako je madam Marušková, není divu, že jsou z toho rodiče vedle.

Unknown řekl(a)...
6. února 2016 v 8:04  

Na Britských listech vyšel rozhovor o ekonomii, jehož obsah lze obdobným způsobem parafrázovat i pro oblast poradenství. Většina poradenských psychologů propadla neoliberalismu a zdá se, že používá poradenskou psychologii jako obhajobu současného školského establishmentu a posilování moci mocných lidí obluzených inkluzí. Je poradenství aplikovaná věda, nebo jen převlečená prostitutka?

Unknown řekl(a)...
6. února 2016 v 8:38  

Paní Janáčková,
pokud by se v souvislosti s plánovanou inkluzí speciálně pedagogická centra a pedagogicko-pychologické poradny nechaly zneužít k tomu, aby děti s prokázaným mentálním postižením posílaly do běžných škol, byla by odpověď na otázku, kterou kladete ve svém druhém příspěvku, dosti složitá.

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. února 2016 v 12:17  

Mohu opět jen hovořit z praxe. Zde u nás došlo také k "posunu myšlení" některých odborníků (líbil se mi překlep v článku výše - odporníků).Někteří působí dojmem, že prošli scientologickým výcvikem a ztratili mozek. Dokonce jedna z pracovnic, bývalá ředitelka praktické školy, jejíž názory se dříve daly tesat, dnes působí jako papoušek s vymytým mozkem a káže bludy. Další podobná "působkyně" u nás dělá speciálního pedagoga (nikdo to nechtěl dělat, když máte jistotu vždy jen na půl roku dopředu). Ta dokonce tvrdí, že kromě dvou dětí z našich tří tříd ostatní nejsou LMP a měly by být na základce.Sociální inženýrství nás zasáhlo střelou silného kalibru. Je moderní být inkluzivní. Za pár let bude moderní něco jiného a vrhneme se jinam. Blbákov, místo používání selského rozumu tu máme "trendy". A to ve všem od školství, přes zdravotnictví, potravinářství, výchovu v rodinách. A ten, kdo myslí hlavou je konzervativec. Tak já se přiznám, jsem konzervativec. A nijak mi to nevadí.

Jan řekl(a)...
7. února 2016 v 17:11  

Je poradenství aplikovaná věda, nebo jen převlečená prostitutka?

Poradenství aplikovaným oborem psychologie snad ještě je, ale je v roli služebnice. Slouží klientům, ale v poslední době bohužel spíše školskému establishmentu. Prostě, kdo jí platí, tomu slouží. Je-li kněžkou lásky, potom už dost přestárlou. Posledních 20 let jí dalo dost zabrat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.