Diplom nestačí. K úspěchu pomáhá propojení profese a osobní záliby

úterý 9. února 2016 ·

Personalisté si vybírají uchazeče podle praxe a aktivit nad rámec školní výuky.


Data a zjištění z výzkumu nazvaného Diplom nestačí, který v loňském roce probíhal mezi profesně úspěšnými lidmi a personalisty, kromě jiného konstatují, že samotné vysokoškolské vzdělání rozhoduje stále méně jak o profesním úspěchu, tak o získání dobrého pracovního místa.

Šetření probíhalo za účasti personalistů velkých firem, kteří jsou spoluzodpovědní za přijímání kandidátů na pozice vyžadující vysokoškolské vzdělání. Zajímalo nás, podle čeho si ve skutečnosti vybírají mezi kandidáty na pracovní místa.

Zároveň bylo online dotazníkem osloveno 115 úspěšných osobností. Mezi nimi byli jak podnikatelé a manažeři, tak úspěšní specialisté. Na otázky odpovídaly i známé osobnosti, například medailisté z olympijských her, jichž jsme se dotazovali, co bylo klíčem jejich úspěchu.

V obou případech bylo zajímavé, že samotné vysokoškolské vzdělání, reprezentované diplomem, bylo u jedněch i druhých dotazovaných tou méně důležitou položkou. Pro personalisty je důležité, co dělali absolventi nad rámec svých školních povinností, zajímají je praxe, brigády a zahraniční pobyty a také záliby, z nichž jsou patrné organizační schopnosti nebo dispozice k týmové práci.

Průzkum Diplom nestačí vznikl na podzim 2015 na objednávku J&T Banky a provedla ho agentura Perfect Crowd. EDUin byl v rámci projektu odborným garantem.

Vlastimil Nešetřil, výkonný ředitel J&T Banky, řekl: „Průzkumem Diplom nestačí hledáme odpověď na to, co ovlivňuje cestu k úspěchu a snažíme se zmapovat význam formálního a neformálního vzdělávání u profesně úspěšných lidí. Vzdělávání vnímáme jako klíčovou investici s celoživotním výnosem.“

Tomáš Feřtek, odborný konzultant EDUin, řekl: "Neznamená to, že vysokoškolské vzdělání není důležité, ale v situaci, kdy vlastně téměř všichni zájemci mají diplomy podobné váhy, rozhodují se personalisté podle dalších parametrů. S názory profesně úspěšných lidí se shodují v tom, že rozhodující je propojení profese a nějaké osobní záliby.“

7 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
9. února 2016 v 12:33  

Neplatilo jeste v rijnu neco ve smyslu "cim vyssi vzdelani, tim vetsi sance na pracovnim trhu"?

----
Jinak by mne jeste zajimalo, jestli tyto tiskove zpravy o rozsahu 1 A4 jsou jedinym vystupem eduinovskych pruzkumu a vyzkumu, nebo je mozne nekde najit neco delsiho, kde bude aspon popsani koho a na co se vlastne ptali?

Janek Wagner řekl(a)...
9. února 2016 v 12:44  

Doplňující informace: Informace pocházejí z výzkumu nazvaného Diplom nestačí, na němž spolupracuje EDUin s J&T Bankou a agenturou Perfect Crowd. Průzkum byl realizován v loňském roce a jeho výsledky budou prezentovány v pátek 19. února 2016 v prostorách J&T Banky.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. února 2016 v 13:45  

Neznamená to, že vysokoškolské vzdělání není důležité, ale v situaci, kdy vlastně téměř všichni zájemci mají diplomy podobné váhy, rozhodují se personalisté podle dalších parametrů.

Měl jsem pocit, že stav, kdy většina populace bude mít diplom podobné váhy, je dlouhodobým cílem našich vizionářů. Takže maturita není už dávno nic, bakálář je šmrdlačka, tak snad alespoň dva tituly doktora žeby znamenaly cosi.
To, že něco navíc má mít váhu, a že tvořit nad rámec zadání je patřičné, víme od nepaměti. Mám žáky, kteří pracují i na sto třicet procent. Klasifikační řád však takovou skutečnost nezohledňuje, a obejmout svoje žáky nesmím.
Nezbude, než vzpomenout Vladimíra Renčína:
"Ale pane inženýre, impotence není přece žádná tragédie. Zkuste si najít jiného koníčka."

Unknown řekl(a)...
9. února 2016 v 16:08  

"Diplom jest potřebným základem.K úspěchu pomáhá propojení krativity a rodinných kontaktů"
Uvědomte si, že největším zaměstnavatelem v této zemi jest stát a ten se řídí tabulkami,které obsahují požadavek na nějaký diplom.Takže potřebujete na úřadě příbuzného, kamaráda apod, kdo vám to místo vytvoří nebo vás na uvolněné přijme.
U soukromých firem,pokud nejsou rodinné či spřátelené, to funguje tak,že zrovna při nástupu ten diplom nepotřebujete,ale když se osvědčíte,tak si ho v případě potřeby dálkově dostudujete nebo dokoupíte,ať na státní či soukromé vš.

Unknown řekl(a)...
9. února 2016 v 17:09  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
9. února 2016 v 20:00  

Když se nám podaří propojit vzdělání, nadání, kreativitu, kontakty a ještě velký kus štěstí, může se stát, že před odchodem do důchodu dosáhneme v tom našem školství dokonce i na průměrnou mzdu.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
10. února 2016 v 14:46  

"Personalisté si vybírají uchazeče podle praxe a aktivit nad rámec školní výuky."

Škoda, že tak u přijímaček nepřemýšlí naše VŠ a stačí jim Scio. Jen.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.