Novoroční anketa České školy: odpovídá Bohumila Toupalová

pátek 15. ledna 2016 ·

Mgr. Bohumila Toupalová je absolventkou speciální pedagogiky na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, kde zároveň také vyučovala. Jako dlouholetá učitelka ve speciálním, základním a středním školství se systematicky zabývala problematikou dětí se specifickými poruchami učení a chování, jakož i dětmi a mládeží s pervazivními vývojovými poruchami. Je též autorkou a propagátorkou unikátní metody výuky s využitím trampolíny.

Jaké jsou největší problémy českého regionálního školství?

  1. Krize autorit (osobností i institucí).
  2. Příliš mnoho kreativity.
  3. Čím dál méně odbornosti.

Jak hodnotíte průběh přípravy společného vzdělávání?

Průběh přípravy hodnotím jako nedostatečný - tedy za 5.

Jaký je váš názor na povinný předškolní ročník v mateřské škole?

Fakt, že poslední rok před vstupem do ZŠ bude povinný, nezmění nic na tom, že těm, pro které je toto opatření koncipováno, mnoho nepomůže.

Jaký je váš názor na jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory středních škol?

Podle mne je to nesmysl. Vysvědčení z jednotlivých ročníků ZŠ je výslednicí efektivity výukového procesu jednotlivého žáka v kontextu požadavků stanovených RVP, potažmo ŠVP. Klasifikační stupeň 5 je informací o tom, že žák nedosáhl na předpokládaná kriteria v určitém předmětu v daném ročníku (případně slovní hodnocení). Nikde ale není napsáno, že žák se 4 na konci 8. ročníku by nemohl úspěšně vykonat přijímací zkoušku na nějakou střední školu. Tedy pokud vedení střední školy nestanoví speciální vstupní penzum znalostí a dovedností (dřív se tomu říkalo talentové zkoušky).

Zúčastněte se také novoroční ankety České školy!

Další odpovědi naleznete v rubrice Anketa.

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. ledna 2016 v 15:55  

Klasifikace ze ZŠ nevypovídá o kvalitě žáka vůbec nic.
Střední škola potřebuje žáky, takže bere každého(stejně jako dnes i mnohé VŠ). Dítě studuje řadu let, některé ročníky vícekrát a pak nesloží státní maturitu, protože nikdy na maturitním oboru být nemělo. Najděte lepší systém, jak tomu zabránit, než státem kontrolované přijímací zkoušky.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. ledna 2016 v 20:47  

Nikde ale není napsáno, že žák se 4 na konci 8. ročníku by nemohl úspěšně vykonat přijímací zkoušku

Nikde také není napsáno, že nepřijetím na střední školu právě letos končí život. Mládež se může rozvíjet v tolika oblastech lidské činnosti, ke kterým jalové posedávání v lavici doopravdy nepotřebuje. Jazyky, literatura, umění, hudba, zpěv, tanec, sport, programování, tvorba webu, a dosáhnout klidně úrovně mistrovství.
Snad nic nezkazím, když zde zmíním, že už delší dobu nosím v hlavě ideu poměrně unikátní metody výuky s využitím potěhu. Můj děda byl švec.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.