Přijímání dětí do ZŠ by mělo respektovat zákon i etická kritéria

pátek 15. ledna 2016 ·

Ombudsmanka Anna Šabatová vydala návod pro ředitele i rodiče, který postupně přijímání i kritéria výběru shrnuje.


Ředitelé českých ZŠ by měli dodržovat právní nárok dětí na vzdělávání ve spádových školách a v případě nízké kapacity upřednostnit ty uchazeče, kteří splňují legitimní a předem jasně deklarovaná kritéria. Pokud počet spádových dětí převyšuje kapacitu školy, může ředitel stanovit, na základě jakých kritérií upřednostní některé děti před jinými (např. starší sourozenec ve škole, absolvování mateřské školy při základní škole). Stejně tak v případě, že je o školu větší zájem i mezi nespádovými dětmi a škola má kapacity je přijmout. Jako nejspravedlivější řešení takové situace návrhu je dle ombudsmanky losování.

Nová legislativa, která s účinností od 1. 9. 2016 zavádí odlišný přístup k dětem se speciálními potřebami v běžných ZŠ, může mít různé důsledky. Jedním z nich může být snaha některých ředitelů škol vyhýbat se přijetí některých žáků, ať už s mentálním handicapem, případně žáků ze sociálně slabého prostředí.

Taková snaha by však narážela na právní nároky rodičů a dětí na vzdělávání ve spádových školách. I v případě, kdy škola nebude schopna kapacitně uspokojit zájem uchazečů s právním nárokem, existuje legitimní postup, jejž by měli ředitelé dodržovat.

Ombudsmanka Anna Šabatová v souvislosti s možnými dopady legislativní změny vydala návod k postupu pro ředitele i rodiče. Doporučená řešení sledují zejména ústavní požadavek rovného přístupu ke vzdělávání.

Bob Kartous, vedoucí komunikace EDUin, řekl: "Na některé ředitele českých škol bude nepochybně vyvíjen tlak ze strany rodičů, kteří si nebudou přát, aby jejich děti sdílely třídu s dětmi tzv. inkludovanými. Doporučení ombudsmanky jim dávají smysluplné argumenty, jak na případný nátlak reagovat. Nepochybně si to většina z nich uvědomuje, záleží spíše na ochotě držet se eticky přijatelného řešení. Zároveň je dobré, že i rodiče mohou lépe posuzovat, jak se škola k přijímání žáků postavila."

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
15. ledna 2016 v 14:56  

Maximum práva, které paní ombudsmanka dokázala vygenerovat je losování.
Pokud je to mu tak, pak navrhuji, řešit všechny kauzy směřované na ombudsmanku vrhem kostek nebo taháním sirky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.