MŠMT k mezirezortnímu připomínkovému řízení k návrhu vyhlášky k provedení § 19 a některých dalších ustanovení školského zákona

středa 13. ledna 2016 ·

Ministerstvo školství se snažilo přistoupit odpovědně ke všem připomínkám, v některých případech však bylo nutné zvažovat protichůdná stanoviska různých připomínkových míst a argumenty v jejich prospěch či neprospěch.


Připomínkové řízení probíhalo od 18. 11. 2015 do 9. 12. 2015. Připomínky, označené jako zásadní, uplatnily všechny kraje (Jihočeský kraj – 3 připomínky, Jihomoravský kraj – 25 připomínek, Karlovarský kraj – 9 připomínek, Královéhradecký kraj – 7 připomínek, Liberecký kraj – 27 připomínek, Moravskoslezský kraj – 25 připomínek, Olomoucký kraj – 10 připomínek, Pardubický kraj – 5 připomínek, Plzeňský kraj – 39 připomínek, Středočeský kraj – 8 připomínek, Kraj Vysočina – 48 připomínek, Ústecký kraj – 9 připomínek, Zlínský kraj – 1 připomínka) a hlavní město Praha (1 zásadní připomínka).

Ministerstvo se snažilo přistoupit odpovědně ke všem připomínkám, v některých případech však bylo nutné zvažovat protichůdná stanoviska různých připomínkových míst a argumenty v jejich prospěch či neprospěch.

Z připomínek, které MŠMT od krajů obdrželo, a které byly předmětem složitějších jednání, lze shrnout následující:

A) Délka lhůt pro provedení posouzení speciálních vzdělávacích potřeb:

Zpráva a doporučení se vydávají nejpozději do 3 měsíců (původně 2 měsíce). Rovněž návrh byl pozměněn tak, že výsledky vyšetření jiným specialistou (zejména lékařem) zpravidla nesmí být v den podání žádosti o poskytnutí poradenské pomoci starší než 3 měsíce.

B) Možnost vzdělávání žáků s různým typem znevýhodnění ve třídě zřízené podle § 16 odst. 9 školského zákona:

V této otázce byl rozšířen okruh škol, u nichž není nutné dodržet pravidlo, že se vzdělávají pouze žáci s jedním druhem znevýhodnění, resp. že se s jiným druhem znevýhodnění může vzdělávat maximálně 25 procent žáků ve třídě. Toto pravidlo se tak neuplatní u mateřské a střední školy, konzervatoře a vyšší odborné školy. Rovněž se počet žáků, z něhož se určuje čtvrtina (25 procent) nově neodvíjí od aktuálního počtu žáků ve třídě, ale od nejvyššího přípustného počtu žáků ve třídě.

C) Změna periodicity vyhodnocování individuálního vzdělávacího plánu:

Periodicita změněna na nejméně jednou ročně (místo dvakrát ročně).

D) Délka platnost doporučení ke vzdělávání ve škole, třídě, oddělení nebo studijní skupině uvedené v § 16 odst. 9:

Uvedeno, že je platnost těchto doporučení zpravidla 2 roky, tudíž není vyloučena delší platnost. Na žádost krajů prodloužena platnost v případě žáků se středně těžkým nebo těžkým mentálním postižením.

E) Doplnění vzoru individuálního vzdělávacího plánu a plánu pedagogické podpory jako příloh vyhlášky: 

Tyto přílohy byly doplněny.

Zdroj: MŠMT





4 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
13. ledna 2016 v 12:11  

Tohle bylo co? Sdělení? Vyhláška? Rozhodnutí? Blábol? PR článek? Nepřesně vyjádřené opovržení?

Janek Wagner řekl(a)...
13. ledna 2016 v 12:57  

Sdělení MŠMT, doplnil jsem "Zdroj: MŠMT".

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. ledna 2016 v 14:53  

Nevím, zda by nestálo za to zveřejnit na stránkách ČŠ znění všech připomínek s vypořádáním od MŠMT. Když tak mám k dispozici.

Simona CARCY řekl(a)...
13. ledna 2016 v 16:54  

Pane Wagnere, děkuji za vysvětlení. To jsem samozřejmě pochopila. Jen mi přišel ten dokument nehodný vámi připojeného označení. :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.