Přečtěte si: Šílenství hejtmana Haška: „Nejezděte na Západ, děti!“

neděle 29. listopadu 2015 ·

Zdá se, že to s tou bezpečností trochu přeháníme. Až tak, že to začíná být poněkud nebezpečné. S dalšími novinkami v bezpečnostní oblasti přišel jihomoravský hejtman Michal Hašek. Rada kraje na jeho návrh vydala doporučení pro školy, aby omezily cesty do zemí Unie, kde se podle něj zhoršila bezpečnostní situace po teroristických útocích v Paříži. Doporučení, které je adresováno přímo ředitelům škol, konkrétně mluví například o Francii, Belgii a Německu.


Z článku Jana Jandourka v SvobodnéFórum.cz vybíráme:

„I na dálku z Pekingu jsem dnes Radě Jihomoravského kraje navrhl opatření k zajištění bezpečnosti studentů krajských středních škol při zahraničních cestách – výlety, kurzy, stáže – s ohledem na bezpečnostní situaci v Evropě,“ zní začátek doporučení, které ze své návštěvy čínské metropole adresoval hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, kde jsou nyní kromě premiéra Sobotky na návštěvě i zástupci Haškova kraje a tamních firem.

Hejtman Hašek blouzní. Tak tedy děti nebudeme posílat na západ. Máme je posílat na východ? Na sever, na jih? Mají sedět doma? Máme si sednout do sklepa a čekat, až přijde Islámský stát? Nebylo by místo takového strachu lepší žít jako normální lidé?
Při dopravních nehodách přijde za rok v České republice o život 600 až 700 lidí. Co doporučí hejtman Hašek? Nejezdit autem? Trochu bláznivé, že?

12 komentářů:

Unknown řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 13:14  

Zajímavý názor. Spojovat autonehody s terorismem je opravdu trochu jiné. Již vůbec si nedovolím nespojovat leteckou dopravu s terorismem. Nebo se snad těch 224 ruských obětí nepočítá? Je to od autora nešťastné přirovnání.

Milan Keršláger řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 17:33  

Autor chtěl zdůraznit neadekvátnost reakce na situaci. V Evropě ročně zemře na silnicích asi 25000 lidí. Pokud pan hejtman doporučuje přestat jezdit do západní Evropy kvůli "zhoršení bezpečnostní situace", pak to jízda na východ neřeší, právě naopak. Na východě Evropy umírá statisticky (nejen na silnicích) mnohem více lidí, než na západě. Takže pan hejtman vlastně doporučuje opatření, které pravděpodobnost úmrtí žáků a studentů paradoxně zvýší. Spíše je jeho doporučení evidentně motivováno snahou po těsnějším objetí s Čínou (a Ruskem). Kromě toho počet obětí teroristických útoků v Evropě posledních 30 let stále klesá, bohužel se však evidentně zvyšuje hysterie (tj. neadekvátní reakce).

Unknown řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 18:18  

upřímně řečeno,co by také ti žáci na tom degenerujícím západě tak hledali

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 18:50  

Napište pane Keršlágere do Francie a do Belgie, poraďte místním bezpečnostním složkám, doporučte jim odvolat výjimečný stav ve Francii (sám byste jel na dovolenou do státu, kde platí výjimečný stav?).

25 000 lidí je opravdu hodně, takže se může klidně "Paříž" opakovat každý týden a nic se neděje. Pár desítek tisíc lidí zařve a nakonec jim dojdou teroristi.

A jen na okraj, jestli jste si nevšiml, poslední měsíce jsou trošilinku jiné, než ty předcházející, takže argumentovat statistikou za posledních 30 let, s tím, že už nám statisticky vlastně nic nehrozí, může leda blázen.

Milan Keršláger řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 19:21  

Vážení anonymové, výjimečný stav je opatření, které dočasně v demokratických zemích omezuje platnost Listiny základních lidských práv a svobod. Ve Francii umožňuje polici dělat razie bez povolení soudu a zakázat shromažďování. Shromažďování za účelem demonstrací jsou problematické zejména kvůli krajní levici a krajní pravici, které si tykají s xenofobií a servou se klidně i navzájem. Xenofobní nálady (viz u nás na Albertově dne 17. listopadu) dále zvyšují riziko eskalace do násilí. Neznamená to, že je nutné do Francie nejezdit.
Výjimečný stav tedy znamená, že se demokratický stát snaží omezit hysterii, kterou vy zde naopak šíříte. Policie, jak si můžete přečíst (ve svobodném tisku), provádí operace v omezených lokalitách. A ano, jel bych do Francie na dovolenou, protože je velmi pravděpodobné, že v místech, kde bych se pohyboval, je riziko mého smrti vůči riziku úmrtí během cesty (dopravní nehoda) zhruba o dva řády nižší. Jedno dítě se po týdnu ze západní Evropy vrátilo (a s ničím zvláštním se nesetkalo kromě návalů kvůli Black Friday) a můj syn do západní Evropy na týden před pár dny odjel.

Eva Adamová řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 19:43  

Pane Keršlágere, upřímně, běžte někam. Jediný, kdo se tady snažil šířit hysterii je autor článku, a to proti Haškovi, kterého sice nikterak nemusím, ale on si chudák dovolil pouze vydat doporučení, nikomu nic nenakazuje a nezakazuje, takže klídek a bez obav si vyjeďte do Francie na dovolenou demonstrovat proti tamnímu porušování lidských práv, nikdo Vám skutečně nebrání.

Janek Wagner řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 20:12  

Paní Adamová, páně Haškovo doporučení je skutečně hovadné. Od podobných doporučení máme ministerstvo zahraničí a to nic podobného nevydalo. Je to laciný populismus, nic jiného.

Unknown řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 21:14  

Tak to se nám to na ČŠ hezky rozjíždí :(
Už pár týdnů se nestačím mnohým komentářům divit.
A pokud jde o pana Haška, zcela souhlasím s Jankem Wagnerem...

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 21:44  

Jeden můj známý čas od času projede na kole kus světa. Thajsko, Malajsii a tak všelijak.
Loni o prázdninách odletěl s ještě ne patnáctiletou vnučkou do Istambulu, a odtud jeli domů jak jinak než na kole. Vždycky mu říkám, že se zbláznil, a vždycky mu ale hodně moc přeju, aby nedošlo na moje chmurné scénáře.
A ani nevím, co jsem tím chtěl vlastně říci. Snad jen, že už mám strach jet do sousední obce, že mne nějaký trouba sundá z toho kola.

Eva Adamová řekl(a)...
29. listopadu 2015 v 22:14  

Ale jistěže je to pane Wagnere čirý populismus, pan Hašek je vcelku trouba, to ví každý soudný člověk, ale ta hysterie kolem jeho doporučení je vážně vcelku zbytečná. Zajímavé na tom ovšem je, že když kraje ředitelům SŠ něco sice coby zřizovatelé, ale zcela mimo své kompetence, ne doporučují, ale přímo nařizují, tak se žádná hysterie nestrhne. To všichni ředitelé sklapnou huby a podpatky a v rámci sebezáchovy učiní, co si milostpáni na kraji přejí.

poste.restante řekl(a)...
30. listopadu 2015 v 2:32  

Dejme tomu, že by se, čistě teoreticky, nějaký autobus z ČR, ba přímo z Jihomoravského kraje, stal cílem, nebo nezamýšleným vedlejším "efektem" nějakého teroristického útoku. Pochybuji, že může kdokoliv z diskutujících vyloučit možnost žaloby na zřizovatele školy ve smyslu: "Proč jste nezabránili cestě do nebezpečných oblastí?" Pochybuji, že toto riziko pokrývá standardní školní pojistka. :-(

Doporučení rady JM kraje je sice čistě alibistické, ale na druhou stranu, lze ho chápat. "My vás varovali." Kraj se tím pojistil pro případ, že by snad někdo chtěl přímo či zprostředkovaně žádat účast na krytí odškodného. Takové to pilátovské "mytí si rukou předem".

V této souvislosti jen pár poznámek:

Srovnávat cestu do oblasti rizika teroristického útoku s nebezpečím na silnici je opravdu hloupé. Přecházet silnici po přechodu není totéž, jako pěšky přecházet dálnici.

Umí si někdo představit, že ministerstvo zahraničí vydá doporučení, ve kterém označí některou z členských zemí EU za nebezpečnou? Aniž by takové varování vydala přímo vláda dané země? Že tedy náš ministr, či člen vlády de facto prohlásí, že vláda spřátelené země není schopna svým občanům a turistům z ČR zajistit bezpečnost?
Nevím, nevím, ale řekl bych, že takhle diplomacie nefunguje.
Když totéž prohlásí "jen" představitel "místní vlády", vždy se od takového prohlášení mohou centrální orgány distancovat. V případě diplomatické potřeby.

Výjimečný stav je přece jen trochu více, nežli jen "nějaké to omezení svobod občanů a zákaz pořádat demonstrace".

Hysterii není třeba šířit. Když je občanům v Bruselu doporučeno nevycházet, nebo v jsou v Paříži některé oblasti označeny za rizikové, soudný člověk se cestě do takové oblasti vyhne. To není hysterie, ale pud sebezáchovy.

Mnohé cesty školáků do zahraničí jsou nyní pořádány v rámci výzvy č. 56 z OPVK, s nutností utratit peníze do konce roku. Docela by mne zajímalo, jak by to bylo s vyúčtováním projektu, pokud by se škola rozhodla výjezd do zahraničí odvolat? Třeba na základě doporučení hejtmana Haška. ;-)

Unknown řekl(a)...
30. listopadu 2015 v 11:17  

poste rstante souhlas,ostatní si zřejmě neuvědomují, o co jde,přestože je to z haškovy strany alibismus ale je to koneckonců hejtman,tedy nadřízený krajského školského náměstka a tudíž autorita a vzhledem k reálné svobodou neomezené pitomosti mnohých ředitelů,vyučujících i rodičů,si dovedu docela dobře představit zájezd do bruselu či calais za účelem multikulturního sbližování,,toto jeho prohlášení by mohlo mnoho podobné idiotské nápady alespoň trošku zchladit

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.