Přečtěte si: Ministryně: učivo pro lehce postižené bude od září těžší

pondělí 12. října 2015 ·

S velkou kritikou pedagogů se setkal návrh ministryně školství Kateřiny Valachové na zrušení přílohy rámcově vzdělávacího programu pro lehce mentálně postižené děti. Přestože jde jen o dokument, následky by byly zejména pro handicapované žáky obrovské.


Z článku Lucie Růžkové v Boleslavský.Deník.cz vybíráme část rozhovoru s Ivanou Pacovskou, ředitelkou Školy na Celně:

Rozumím, proto čím menší kolektiv, tím lepší.
Přesně tak. Navíc v menším počtu žáků se všeobecně učivo lépe zvládá. I když děti vzděláváme podle upraveného školního vzdělávacího programu, než jaký mají běžné základní školy, přesto žáci z naší školy nemají zavřené dveře ve vzdělávání. Po deváté třídě mohou pokračovat na odborném učilišti.

Myslíte si, že by situaci, kdy by případně do tříd přibyl lehce mentálně handicapovaný žák, vyřešil další pedagogický asistent?
Pedagogický asistent ve třídě je pochopitelně důležitý a nezanedbatelný bod. Ale čistě hypoteticky, pokud by ve třídě bylo například pět takových dětí, tak si troufám říct, že jeden asistent by možná s jejich zvládnutím měl problém. Mám trochu obavy, že by handicapované děti mohly být vyčleněné z kolektivu proto, aby mohly pracovat tak, jak potřebují. A dojde ke stejné „selekci", která je teď, jen s tím rozdílem, že nebudou chodit do praktické školy.


2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
12. října 2015 v 14:17  

Žákům s mentálním postižením je možné předepsat třeba učivo matematicko-fyzikální fakulty. Zvládat z něj budou jenom tolik, kolik jim umožní jejich mentální kapacita.
V tomto případě asi nic.Ovšem podobné to bude například s učivem chemie pro základní školu.
K čemu ti žáci s mentálním postižením ve třídách ZŠ budou sedět, když vůbec nebudou chápat, o čem je řeč?
Učební osnovy zvláštní školy, na jejichž základě potom vznikla ta tolik diskutovaná "Příloha", byly propracované, vyzkoušené a ověřené generacemi postižených dětí i speciálních pedagogů. Teď se to najednou zahodí i s výbornými učebnicemi a dalšími učebními pomůckami? Proč?

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. října 2015 v 16:12  

Protože nikdo z nich nechce podat žalobu do Štrasbůrgu. To smí jen vybraní jedinci, kvůli kterým tohle divadlo vypuklo..

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.