MŠMT umožní krajům vyčlenit více peněz na asistenty pedagoga

pátek 16. října 2015 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo novelizaci směrnice, kterou se stanoví zásady pro rozpis financí ze státního rozpočtu školám a školským zařízením. Nově umožní krajským úřadům navýšit objem povinné rezervy až na 3,1 %. Tyto peníze tak můžou krajské úřady použít na případné dofinancování asistentů pedagoga.


Připravenou novelou směrnice ministerstvo školství reaguje na novelizovaný školský zákon, který přinese od 1. září 2016 změny v oblasti společného vzdělávání. Jde především o nově zavedená podpůrná opatření. V roce 2016 se v této souvislosti očekává zvýšení výdajů škol a školských zařízení na tato opatření, MŠMT proto umožní krajským úřadům lépe reagovat na jejich zavádění v praxi již od začátku roku 2016. Novelizovaná směrnice nabízí krajům možnost navýšení povinné rezervy z původních 2,5 % na 3,1 %.

Novela také zpřesňuje priority, které mají být z rezervy krajských úřadů financovány přednostně. Jedná se především o financování asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami, pro které ještě není uvedeno příslušné podpůrné opatření podle novelizovaného školského zákona a tato problematika není u nich dostatečně řešena příplatkem k normativu. Dále jde o žáky, kterým bude přiznáno příslušné podpůrné opatření v průběhu roku 2016 a o žáky s hlubokým mentálním postižením.

Finance z navýšené rezervy mohou krajské úřady dále použít například na financování dopadů změn ve školském rejstříku, které budou prováděny v průběhu roku 2016, na vzdělávání žáků ve vybraných třídách osmiletých nebo šestiletých gymnázií s výukou některých předmětů v cizím jazyce, kteří můžou u maturit skládat společnou i profilovou část i v jazyce národností menšiny (kromě zkoušky z Českého jazyka a literatury) nebo na vzdělávání žáků základních škol s rozšířenou výukou některých předmětů.

4 komentářů:

jir řekl(a)...
16. října 2015 v 18:38  

Navýšit rezervu? Zajímalo by mne, z čeho bude to navýšení.

Unknown řekl(a)...
16. října 2015 v 22:54  

Postižené děti potřebují, aby je učili vysoce kvalifikovaní speciální pedagogové. Nepotřebují mít školy plné laiků, kteří je budou jenom hlídat, protože odborně vzdělávat je nemohou a nejsou k tomu kompetentní.

Unknown řekl(a)...
17. října 2015 v 20:17  

Přesně tak. Běžní učitelé nemají vzdělání ani schopnosti k takové práci. Získání tohoto vzdělání není záležitost jednoho kurzu, kde si nějaký teoretik namastí kapsu (jak to dnes zhusta bývá). Je to otázka několika let studia a praxe. Kancelářských teoretiků je fůra, ale praktiků je jako šafránu.
Stačí jak dopadla reforma školství s ŠVP. Všichni si amatérsky napsali co budou a jak učit a teď děti z dolní poloviny inteligenčního a sociálního spektra jsou zoufale zanedbané(protože rodiče nejsou schopni napravit chyby školy). Bez základních znalostí, pracovních návyků a se značným sebevědomím mají jasnou budoucnost pod mostem a na sociálních dávkách.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. října 2015 v 22:23  

(protože rodiče nejsou schopni napravit chyby školy)

Prosím?
Původně jsem si myslel, že Vaše "A nemohou za to jen čeští učitelé." ze štěpné Bělá-Jezové diskuse ponechám bez povšimnutí jako řekněme nedopatření. Vypadá to ale, že vstupujete do diskuse přinejmenším nepřipraven. Viz "...jak dopadla reforma školství s ŠVP. Všichni si amatérsky napsali co budou a jak učit". Průměrně jeden nesmysl na každá tři slova. Slušný výkon.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.